Premieră de teatru online, în această seară

Începând de astăzi,  joi, 29 octombrie, de la ora 20.00, veți putea urmări, în premieră online, primul spectacol independent invitat pe platforma cinematic.unteatru.ro.
#WASTELAND2020  de Catinca Drăgănescu și Ioana Petre este o producție Idea77 și Centrul de Teatru Educațional Replika și va fi disponibil pe platformă până pe 4 noiembrie, gratuit, în baza unei rezervări la contact.idea77@gmail.com
Producția muzicală este inspirată din documentarul «Secrete de ciment», o investigație realizată în 2019 de jurnaliștii de la RISE Project. Din distribuție fac parte actorii Cătălina Antal, Matei Arvunescu, Ionuţ Grama, Silvana Negruţiu și artista Larisa Retegan, care semnează muzica originală din spectacol, alături de Alexei Țurcan.

Spectacolul oferă o dublă perspectivă asupra mafiei deşeurilor din Europa, urmărind alternativ poveştile a două familii: una din Germania şi una din România. În timp ce nemţii sunt preocupaţi de cum pot ajunge să producă zero deşeuri şi cum pot salva planeta, familia românească se luptă cu lipsa de reacţie a autorităţilor şi insensibilitatea comunităţii din care face parte cu privire la poluare. Apariţia unui mare concern german care deschide o fabrică de ciment ȋn localitate scindează comunitatea şi o provoacă la a-şi reevalua priorităţile. WASTELAND2020 se apleacă asupra dilemei morale legate de legitimitatea acestui traseu prestabilit şi invită la o reflecţie pe termen lung asupra vieţii contemporane.

Dacă Germania are încă din 1961 o politică de sortare a deșeurilor, România a rămas în urmă la acest capitol. Iar o țară unde deșeurile sunt, în general, la grămadă, reprezintă o oportunitate perfectă pentru aşa zisele ţări civilizate de a-şi exporta reziduurile toxice pe care nu le pot distruge acasă, unde poluarea este taxată. Astfel unele țări devin gropile de gunoi ale Europei, în timp ce altele se laudă cu aer, apă și sol curat. Cum pot cetățenii țărilor din Uniunea Europeană să aibă aceleași priorități, atâta timp cât nivelul lor de trai este atât de diferit, iar sănătatea este politizată? WASTELAND2020 nu oferă soluții și răspunsuri universal valabile acestor dileme, ci își propune să readucă în atenția opiniei publice subiecte precum lipsa echității, comportamentul de consum, standardele duble și perpetuarea pasivă a acestui fenomen care ne afectează pe toți.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.