”Informează-te”, o campanie de informare despre psoriazis și artrita psoriazică!
Articol de arionmihaela, 29 octombrie 2020, 18:37
De la un an la altul se constată o scădere a vârstei îmbolnăvirilor, până către 15 ani. La nivel mondial, psoriazisul afectează nu doar fizic, ci și social, emoțional și financiar aproape 3% din populaţie, adică aproximativ 100 de milioane de oameni, fără a face diferențe între sexe. Există un vârf al incidenţei bolii în ultima perioadă a adolescenţei sau în jurul vârstei de 20 de ani și un alt vârf, la pacienţii care au împlinit 50 de ani.
Psoriazisul este o afecţiune cronică, care pe lângă alte manifestări se caracterizează printr-o evoluţie accelarată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces are loc în doar 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii.
Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. De asemenea, stresul mental şi emoţional reprezintă un factor important care determină exacerbarea bolii.
Secretarul General al Societatii Române de Dermatologie, doctor Alin Nicolescu, a explicat că, în această perioadă, în contextul pandemiei de coronavirus, pacienții au beneficiat în continuare de asistență medicală și tratament, chiar dacă accesul în anumite unități medicale a fost mai dificil. Cei mai mulți pacienți cu psoriazis au fost aproape în permanență în contact, fie și doar prin telemedicina cu medicul curant.