VIDEO: Ce vreau să fiu când cresc mare?

Toți ne-am pus această întrebare. Mai mult decât noi, și-au pus intrebarea părinții pentru noi. Am făcut medicina, drept, economie pentru că așa voiau părinții. Nu întotdeuna o alegere smart.

Vremurile s-au schimbat și acum alegem singuri sau, dacă nu putem, ne ajută specialiștii.
De exemplu cei de la Future Minds. O echipa profi care îi ajută pe părinți și copii să-și aleagă drumul în viață.șDe fapt sa fie constienți de el.

Alexandru Radu, consilier de carieră la Future Minds ne explică ce face echipa: „Procesul nostru poate fi împărțit în două părți: în prima parte tânărul își dă seama de ceea ce își dorește, în a doua descoperă ce direcții poate alege ce să-și satisfacă aptitudinile. Noi de fapt nu facem nimic. Îi învățăm să aleagă.”

În perioada asta, cu atât mai mult, tinerii sunt debusolați. Fără întâlniri face to face, fără petreceri, alegerea viitorului devine din ce în ce mai grea.

„Pandemia îi afectează pe tineri. Elementul de socializare lipsește. Interacțiunea directă lipsește. Cum era când eram noi mai tineri: ieșeam în parc, mergeam la baierame. Elevii de liceu care vor să plece afara. De exemplu, cei care vor să meargă în Franța au avut de susținut un examen de limbă. Acum nu știu ce vor face”, explica Alex.

Cu atât mai mult cu cât sistemul nostru de învățământ schioapătă.

„Afară e mult mai complex. Chiar și acum. Iau în calcul nota de la bac, îți mai cer o anumită notă la o anumită materie. Apoi trebuie să mai bifez un examen de limbă, o scrisoare de intenție, să prezinți un CV. La noi e un sistem învechit care a început să miște. Acum 30 de ani erau 2 materii, intrai în ordinea notelor. Vremurile astea au trecut. Universitățile au început să facă pași timizi”, spune antrenorul de viitor.

Părinții, ca pe vreama noastră, încearcă să decidă.

„Vin cu ambii părinți și cred că e bine. Depinde și cine află despre noi: copiii sau părinții. Sunt 2 perspective: doar la prima întâlnire participă și părintele pentru că părinții vor să știe cine suntem. Apoi părintele dispare o perioadă din peisaj. Copilul își dă seama de ceea ce știe și apoi face ceea ce crede. Îl facem să se înțeleagă și ce opțiuni are. Simpatic e că cei mai mulți spun că vor să facă mulți bani, însă asta înseamnă de fapt o siguranță a zilei de mâine”, povestește consilierul de cariere.

Pandemie sau nu, din păcate, multe etape s-au ars fără rezultat în ceea ce privește începuturile unui job, iar tinerii de azi nu prea mai știu și nu vor să înțeleagă ce înseamnă început.

„Primii pași pe care îi faci la primul job nu prea mai există: de la dus cafeaua și hârtiile din copiator și asta e greu pentru cei care sunt la început de drum. Companiile nu angajează de dragul de a angaja. Dacă ești de 10 îți vei găsi întotdeauna un job. Problema este pentru ceilalți”, conchide Alexandru Radu.

Cum ne alegem cariera și cât contează sfaturile unor profesioniști am aflat, astăzi, În Comunitate, de la Alexandru Radu, consilier de carieră la Future Minds.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.