Americanii aleg între Donald Trump şi Joe Biden

Foto aarp.org

Milioane de americani îşi exercită dreptul de vot în alegerile prezidenţiale desfăşurate marţi în SUA. În cursa pentru Casa Albă se confruntă preşedintele republican Donald Trump şi contracandidatul său democrat Joe Biden, notează Reuters şi dpa.

Joe Biden conduce deocamdată în sondajele de opinie la nivel naţional, inclusiv în state-cheie precum Pennsylvania, în timp ce Trump luptă pentru a-şi păstra funcţia după patru ani la Casa Albă, ani marcaţi de multe tensiuni interne.
Deocamdată rezultatul scrutinului este departe de a fi unul cunoscut, primele birouri de vot urmând să se închidă la ora 23:00 GMT.

Aflat marţi în Pennsylvania, unul dintre statele care s-ar putea dovedi a fi decisive, Biden s-a întâlnit cu susţinători de-ai săi în oraşul Philadelphia.
,,Alegem speranţa în dauna fricii, alegem adevărul în dauna minciunilor, alegem ştiinţa în dauna ficţiunii”, a declarat fostul vicepreşedinte al SUA în faţa unei mici mulţimi de simpatizanţi.

În acelaşi timp, Donald Trump s-a arătat optimist în legătură cu şansele sale de a fi reales preşedinte. El a recunoscut marţi că ,,nu s-a gândit deocamdată la un discurs de renunţare sau la un discurs de acceptare” pentru finalul zilei alegerilor prezidenţiale din SUA.

Anterior, preşedintele american declarase pentru postul de televiziune Fox News că nu îşi va declara victoria dacă rezultatul alegerilor nu este sigur.

Trump a solicitat de mai multe ori ca rezultatul să fie anunţat în noaptea alegerilor, dar ţinând cont de nivelul fără precedent al votului prin corespondenţă de la acest scrutin, un rezultat s-ar putea să nu fie clar înainte de câteva zile. Fără a prezenta dovezi, el a acuzat că votul anticipat, în special cel prin corespondenţă, creează condiţii pentru fraude.

În noaptea alegerilor, liderul american intenţionează să organizeze o reuniune la Casa Albă cu susţinătorii săi, numărul invitaţilor fiind redus de la 400 la 250, potrivit postului de televiziune CNN.

În aşteptarea unor eventuale proteste, curtea Casei Albe a fost consolidată cu un gard de securitate suplimentar.
Primele rezultate vor începe să fie anunţate după ora 23:00 GMT, când se închid primele birouri de vot. Acestea vor continua să se închidă treptat în toate cele 50 de state din componenţa SUA, care acoperă şase fusuri orare, ultimul fiind cel din Alaska.

La alegerile din 2016, aproape 140 de milioane de americani şi-au exprimat votul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.