America își alege președintele
Articol de dianamatei, 4 noiembrie 2020, 16:50
Cea mai puternică democratie a lumii l-a votat pe el care o va duce inainte următorii 4 ani. Cu un sistem de vot aparte, americanii au votat, anul acest, în număr mare. Mai ales că, din cauza pandemiei, votul prin corespondentă a fost la mare căutare.
„Fiecare stat isi alege presedintele. De fapt sunt alesi nici măcar direct presedintii, ci electorii. Numărul de electori corespunde cu numărul de deputati si 2 senatori. Fiecare stat este reprezentat in functie de numărul de oameni”, explică Anotonio Momoc, decanul FJSC.
50 de state! Fiecare cu personalitate si paticularităti. La fel si la alegeri. „In Nebraska si Maine, de exemplu, se imparte proportional lista cu electori. Este o bătalie la firul ierbii mai ales că s-a mai schimbat optiunea politică de acum 4 ani. Anul acesta sunt surprize; Arizona, statele din zona Marilor Lacuri; acolo era bazinul democratilor. E un mixt intre valori culturale, omogenitatea populatiei. Acolo unde e numeroasă se poate schimba in functie de minorităti de cum văd ele schimbările. In California de exemplu in mod traditional se votează progresist, in sensul egalitătii de sanse pentru minorităti. Pe oameni ii interesează valorile”, punctează Momoc.
Specialistii spun că anul acesta bătălia este foarte strânsă. „Dacă ai un candidat ca Obama care convingea că reprezintă valori progresiste, numărul de voturi la nivel popular era mult mai mare. La fel stau lucrurile si acum cu Trump. Acum bătălia in statele cheie este mică. In continuare favorabile lui Trump dar nu ca acum 4 ani. El poate câstiga la limită cu 51%. Biden a incercat să-i mobilizeze pe democrati la vot prin corespondentă. Trump a vrut ca numărătoarea să se oprească o data cu votul. Insă in Pennsylvania, de exemplu, nu se poate”.
Serviiile de securitate spun că aceste alegeri sunt poate cele mai sigure din istorie. Câte sanse sunt să se amestece si alte state? Antonio Momoc spune ca: „Am avut rapoarte care au arătat ingerința Rusiei în alegerile din 2016; scandalul Cambridge Analytica, aparitia GDPR-ului in Europa. Sunt probe care au arătat amestec extern. Acest lucru i-a oferit lui Biden oportunitatea de al ataca pe Trump cum că ar fi sub influenta rusească”.
Alegeri sunt în America. Insă România nu le poate rata. Mergem mână în mână cu americanii, avem intelegeri si un parteneriat strategic. „România are un acord cu America. SUA este principalul nostru partener. Orice candidat va fi validat, va fi salutat de România. Avem nevoie de parteneriat. Foarte importantă pentru România de exemplu e si protectia mediului, nu numai protectia militară. Donald Trump pune tot felul de presiuni pe NATO; retrage America, bani mai multi de la statele membre. O retragere a americanilor din rolul de jandarm international obligă UE la crearea unei armate proprii. America duce acum o luptă cu China pentru suprematie economia”.
Intreaga lume este cu ochii pe America. Insa... „Nu vom afla curând rezultatul. Iar Trump anunta deja ca a castigat. Asta nu duce decât la o radializare a celor 2 tabere si nu putem anticipa. Daca Biden câstigă Trump va contesta cu avocati. Dacă e invers vor urma proteste de stradă”, conchide Antonio Momoc.
Despre alegerile americane am discutat, astăzi In Comunitate, cu Antonio Momoc, decanul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii.