Lupte renascentiste la Palatul Voievodal Curtea Veche
Articol de cristina.toma, 22 iulie 2014, 13:16
Daca pentru unii istoria este doar un examen care trebuie trecut chiar si cu nota 5, altii doresc să înţeleagă istoria şi chiar să o experimenteze dincolo de manualele şcolare. O astfel de înţelegere caută şi membrii asociaţiei Societas Milites Getae ce are ca scop cercetarea, experinentarea şi promovarea istoriei militare romanesti si europene prin reenactment si studierea documentelor si tratatelor medievale şi renascentiste, îmbinând într-un mod excelent sportul cu studiul şi aprofundarea istoriei.
Însă ceea ce descoperă şi învaţă nu ţin doar pentru ei ci în această vară ei doresc să o împărtaşească şi altora, aşa că în fiecare searaă de miercuri de la ora 19.00 si sâmbătă dimineaţa de la ora 11.00, la Palatul Voievodal de la Curtea Veche, ei fac demonstratii de lupte medievale cu arme specifice acelor timpuri. Armele si armurile pe care le folosesc sunt replici ale unor arme din vremea Renasterii.
Aşa cum ne-a declarat Razvan Marinescu, preşedintele asociaţiei „atunci când apărea o arma nouă, fie că aceasta era un pumnal sau o sabie ori o sabie nouă toţi ceilalţi se străduiau să o procure pentru ca aceasta putea să ajute la salvarea vieţii celui care era pus in situatia sa lupte cu un adversar..
Luptele care sunt prezentate în fiecare săptamană publicului sunt lupte renascentiste care au fost puse în scenă după studierea temeinică a unor tratate de scrimă chiar din vremea Renasterii, a unor studii îndelungi în biblioteci, muzee a unor obiecte, arme, haine dar şi a unor tratate de tactică şi tehnică militara ei. Astfel stănd de vorba cu membrii asociaţiei oricine rămâne surprins să afle câte deosebiri sunt între o sabie pentru două mâini şi una care era mânuită cu o singură mână, între o armură de lupta şi una de turnir.
Ceea ce doresc membrii Societas Milites Getae este Cercetarea istorica pentru obţinerea informaţiilor necesare scopului declarat;, experimentarea aspectelor militare pe baza dovezilor istorice promovarea materialelor stiintifice (studii, fotografii, filme documentare, pliante, etc.) rezultate ale cercetarilor, prin mijloace media si promovarea siturilor istorice şi sustinerea conservarii acestora. In cadrul acestor actiuni se incadreaza si demostratiile de lupta pe care membrii ei le fac in fiecare meircuri de la ora 19.00 si in fiecare sambata de la ora 11,00 la Palatul Voievodal Curtea Veche.