Bine de citit: Operațiunea Jessica

Citisem de curând “Operațiunea Seawitch”, romanul lui Alistair MacLean, ok, dar acum câteva zile au dat iar filmul “Operațiunea Monstrul” la televizor așa că m-am gândit că poate e un semn și trebuie să mai rămân un pic în… zona asta. Pe același raft cu Seawitch mai aveam “Operațiunea Pretorian” și “Operațiunea Jessica” și am ales-o pe Jessica, fără vreun criteriu literar anumit, ci pur și simplu pentru că mai curând m-aș întâlni cu cineva care se numește Jessica decât cu cineva pe care îl cheamă Pretorian.

Romanul îi aparține lui Herman Weiss și chiar este din aceeași zonă cu Seawitch, un film de acțiune și spionaj în cuvinte, în care CIA, Mossad și MI5 (prin reprezentanții lor sub acoperire) fac front comun pentru a elimina indivizii sau organizațiile pentru care asocierea practică dintre ideile comunismului și cele ale nazismului începe să devină periculos de atractivă.

Pe parcursul romanului am descoperit că izul de telenovelă își face din când în când apariția, dar acest lucru nu deranjează, ba chiar pare a fi necesar în dinamica textului. Toate aceste urmăriri, supravegheri telefonice, explozii și confruntări de toate felurile trebuie din când în când întrerupte și de o pauză de cafea sau de ceai. Lucrul acesta este asumat de către autor, care dorește să îl lase pe cititor să mai și respire înainte de a-l arunca iar în mijlocul acțiunii.

Recomand.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.