Trofeele Animest 2020

S-a încheiat cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, Animest,  organizată pentru prima dată în mediul online și accesibilă publicului din întreaga țară.

Gala de premiere s-a desfăşurat tot online, duminică seara, în cadrul unei ceremonii speciale, prezentată de regizorul și animatorul britanic Luiz Stockler, regizată de Andrei Tănase.

Trofeele oferite în acest an câștigătorilor au fost realizate în întregime din pet-uri și au fost create de artista și scenografa Cristina Milea.

Trofeul a fost câștigat de ”And Then the Bear”, scurtmetrajul realizat de Agnès Patron.

Odată cu această distincție, scurtmetrajul prezentat în 2019 în premieră la Cannes se va înscrie automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film. Animest este singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar, începând din 2017.

Juriul categoriei scurtmetraj a fost format din producătoarea britanică Abigail Addison – directoarea Animate Projects (studioul de animație invitat special la această ediție), Wouter Jansen – distribuitor de filme de animație din Olanda (țara invitată) și regizorul și producătorul Claudiu Mitcu.

Deși au votat în unanimitate scurtmetrajul câștigător, care i-a cucerit prin ,,stilul deosebit al animației și de atmosfera conturată puternic de sound design-ul impresionant’’, cineaștii au apreciat și scurtmetrajul ”Mad in Xpain” (regia Coke Riobóo), și i-au acordat o Mențiune specială, fermecați de imaginea apocaliptică a Spaniei.

Cei trei jurați au desemnat și câștigătorul competiției de Film Studențesc. Acesta este scurtmetrajul britanic ”The Bear Hunter”, realizat de Yaka Hara,  Și au acordat o mențiune specială  și la această categorie  filmului ”Richie”, în regia lui Romane Granger.

Cel mai bun lungmetraj al ediției  a fost desemnat filmul ”Zero Impunity” (regia Nicolas Blies, Stéphane Huebert-Blies, Denis Lambert), un documentar multimedia despre un subiect extrem de delicat și foarte rar abordat: violența sexuală sistematică, prezentă în zonele de conflict și în războaiele contemporane.  Juriul a fost format din Waltraud Grausgruber, directoarea festivalului Tricky Women din Viena, regizorul francez Bastien Dubois și cineastul olandez Albert ‘t Hooft.

Tot ei au decis să premieze ”Invisibles”, regizat de 4inaroom (Anna Florea, Aliona Ciobanu, Sandu Cojocari, Șerban Ilicevici) și produs de deFilm, la categoria Cel mai bun scurtmetraj românesc. O Mențiune specială i-a fost acordată producției autohtone ”End of the Line”, în regia lui Mihnea Vlad, student la UNARTE.

Premiul Publicului a mers către filmul  ”He Can’t Live without Cosmos” , regia Konstantin Bronzit (Rusia 2019). Iubitorii de animație din întreaga țară și-au putut vota scurtmetrajul favorit, pentru prima dată în istoria festivalului.

În secțiunea Minimest, ”The Tomten and the Fox” , regia: Yaprak Morali, Are Austnes (Norvegia 2019) a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj pentru copii, iar „Meow Or Never” , regia Neeraja Raj (Marea Britanie 2020) a primit  Menţiune.

După o săptămână petrecută în compania îndrumătorilor din Incubatorul de Animație, unul dintre cei 10 liceeni finaliști a fost premiat în cadrul ceremoniei de duminică seară. Câștigătoarea este Maria Scutaru, de la Colegiul Național de Artă, Octav Băncilă” din Iași, Au fost oferite și două mențiuni speciale,  Caterinei Cherecheș și Alexandrinei Moldovan, ambele eleve din Cluj-Napoca.

Pitch, please!, concursul de proiecte dedicat creatorilor de film de animație din România și Republica Moldova, l-a avut câștigător pe  Radu Gaciu pentru proiectul “Happy New Year”. Ana-Maria Gărdescu, care lucrează în această perioadă la proiectul său de licență de la UNATC “In Good Company”, a primit din partea juriului o mențiune specială.

În cadrul galei au mai fost acordate distincţiile:

Cel mai bun documentar: ”Souvenir Souvenir”, în regia lui Bastien Dubois (Franţa 2020)

Cel mai bun videoclip : ”‘Careful” realizat de  Alice Saey (Franţa/Olanda 2020)

Cel mai bun film VR: ”Minimum Mass” , creat de  Raqi Syed și Areito Echevarria (Franţa 2020).

Timp de o săptămână, proiecțiile incluse în programul festivalului au atras peste 2000 de utilizatori pe platforma Animest

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.