Fonduri nerambursabile de 74,5 milioane lei pentru spitalele administrate de către PMB!
Articol de Mircea Apostolescu, 23 noiembrie 2020, 13:36
Astăzi, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Victoria, ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, și directorii a zece spitale din București au semnat contracte de finanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 332,5 milioane lei. Dintre cele zece unități spitalicești numai trei se află în administrarea Primăriei Capitalei.
Banii vor fi utilizați pentru achiziționarea de aparatură pentru secțiile de terapie intensivă și pentru imagistică.
Este vorba despre un număr de 126 de aparate de ventilație, 342 de stații de monitorizare, aparatură pentru investigare respiratorie și digestivă 101, 99 de ecografe, 205 electrocardiografe și defibrilatoare etc.
În total, au fost depuse 40 de cereri de finanțare pentru București, în valoare de 190 milioane de euro, iar, contractele semnate astăzi ridică numărul cererilor finanțate la 22, cu o valoare totală de 116 milioane euro, a declarat ministrul Fondurilor Europene.
Dintre contractele de finanțare semnate astăzi, trei au fost ale unor spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, totalul finanțărilor ridicându-se la 74,5 milioane lei.
Este vorba despre Spitalele Colentina, cu 27 milioane lei, „Profesor Doctor Theodor Burghelle”, cu 12,8 milioane lei, și despre Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, cu 34,7 milioane lei.
Restul spitalelor care au semnat, astăzi, contracte de finanțare în valoare totală de 258 milioane de lei se află în subordinea Ministerului Sănătății.
Astfel, Spitalul de Urgență Militar „Carol Davilla”, cu 41,4 mi-l lei, Institutul de Pneumoftiziologie „Dr. Marius Nasta, cu 22,4 milioane lei, Institutul Național de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan”, cu 44,2 milioane lei, Spitalul Clinic de Urgență București, cu 42,6 milioane lei, Institutul Național de Endocrinologie „CI Parhon”, cu 11,4 milioane de lei, Spitalul Universitar de Urgență, cu 48,3 milioane lei, și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu”, cu 48,3 milioane lei.
Prezent la ceremonie, primul ministru Ludovic Orban a declarat că Guvernul a reușit să obțină o finanțare europeană de 1,27 miliarde de euro pentru dotarea spitalelor cu aparatură și echipamente.
Această sumă va fi urmată de alocarea, în următorii 7 ani, a 6,1 miliarde euro pentru modernizarea sistemului de sănătate din România.
Din acești bani, 1,9 miliarde de euro vor veni din Programul Național de Recuperare și Reziliență, iar 4,9 miliarde vor fi alocați în cadrul exercițiului bugetar european 2021-2027, din fondurile de coeziune, a promis Orban.
Premierul a mai declarat că vor fi realizate cele trei spitale regionale – Iași, Craiova și Cluj, 10 noi spitale de rang județean, vor fi modernizate spitale județene, municipale și orășenești.