Construcția centrului modular de spitalizare de zi pediatrie de la Institutul Clinic Fundeni a fost finalizată
Articol de bucurestifm, 23 noiembrie 2020, 14:32
Asociaţia Aripi spre Viaţă, în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Institutul Clinic Fundeni, a finalizat construirea primului centru modular de spitalizare de zi pediatrie, care vine în sprijinul copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer şi alte boli grave, ajutând la reducerea riscului de infecţie SARS-CoV-2, în perioada pandemiei de COVID-19.
Construcţia modulară prevede recepţie, sală de aşteptare, cabinet de testare, cabinet de recoltare, cabinete pentru medici şi asistente, cabinet pentru explorări funcţionale, grupuri sanitare şi 10 rezerve în care vor fi internaţi copiii care au nevoie de spitalizare de zi pentru administrarea de transfuzii de sânge, dozarea de citostatice, tratamentul cu citostatice de întreţinere, analize de sânge şi alte investigaţii ce nu necesită internare de lungă durată.
Investiţia pentru construcţia Centrului de spitalizare de zi pediatrie a fost de aproximativ 737.080 lei, reprezentând construcţia modulară (18 containere), instalaţii sanitare, electrice, grupuri sanitare, tapet pvc antibacterian, linoleum pvc antibacterian, uşi şi ferestre, plase împotriva insectelor, corpuri de iluminat, aparate de aer condiţionat, conform normelor de funcţionare la care s-a adăugat dotarea cu mobilier, reţea de internet, 4 calculatoare şi 2 imprimante multifuncţionale obţinute de asemenea din donaţii.
„Asociaţia noastră a demarat proiectul de construire a primului centru de spitalizare de zi, în curtea Institutului Clinic Fundeni, pentru copiii şi tinerii bolnavi de leucemie, talasemie, cancere şi alte boli grave, copii care aparţin unei grupe de risc crescut în această perioadă, fiind imunodeprimaţi atât de boală cât şi de tratamentul cu citostatice. Prin realizarea centrului în această perioadă se creează un plus de siguranţă. Actul medical se desfăşoară cu personal medical implicat direct în activitatea centrului, venind astfel în întâmpinarea unor nevoi reale şi urgente ale copiilor afectaţi de cancer”, a declarat Nicoleta Stoenescu, preşedinte Asociaţia Aripi spre Viaţă.
Managerul Institutului Clinic Fundeni, Anca Coliţă, a afirmat că, încă de la debutul pandemiei de COVID -19, Institutul Clinic Fundeni şi-a reconfigurat activitatea, punând un accent deosebit pe protejarea pacienţilor din perspectiva prevenirii transmiterii bolilor infecţioase.
„În tot acest context pandemic, a fost prioritizată şi activitatea de furnizare a serviciilor medicale pentru copiii incluşi în programul naţional de oncologie, de hemofilie şi talasemie, precum şi a altor pacienţi pediatrici cu multiple afecţiuni, realizând, într-un parteneriat consolidat cu Asociaţia Aripi spre Viaţă şi ARPIM, un sistem modular sanitar dotat la standarde competitive şi de siguranţă. Funcţionarea în parametri optimi a acestui centru este un real suport pentru tot ce înseamnă spitalizare de zi pentru aceşti pacienţi vulnerabili. Pentru această minunată realizare tehnică, dar şi pentru întreg suportul acordat Institutului Clinic Fundeni, aş vrea să adresez mulţumirile mele şi ale întregului colectiv medical”, a declarat Anca Coliţă.
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a contribuit cu suma de 700.000 lei pentru realizarea centrului modular.