Grădinile urbane ajung și la București!
Articol de Andrei Cretoiu, 24 iulie 2014, 15:51
In marile orase europene, precum Parisul, Roma, Madridul etc, gradinile urbane reprezinta un concept in plina expansiune.
Acesta porneste de la doua deziderate ale vietii intr-o mare aglomeratie urbana: nevoia de a creste suprafata de spatiu verde, in conditiile lipsei terenurilor neconstruite, mai ales in zonele centrale, si dorinta, din ce in ce mai larg raspandita in randul locuitorilor , de a dispune de o hrana curata, fara substante chimice de tot felul.
Asa s-a nascut ideea de a cultiva legume, fructe, verdeturi si flori pe toate acoperisurile disponibile.
Aceasta idee a ajuns si la Bucuresti, prin intermediul uneia dintre cele mai inovative strucruri ale Municipalitatii, Directia de Asistenta Sociala.
Pe acoperisul sediului directie din strada Foisorului, a fost amenajata o gradina. Am gasit de la floarea soarelui, pana la ceapa, rosii, salata, varza si chiar pepeni.
Conform sefei Serviciului Administrativ al Directiei de Asistenta Sociala, Iuliana Popescu, gradina a fost amenajata si este intretinuta de catre voluntari, fara a necesita investitii de la bugetul local.
Iuliana Popescu mai spune ca aceasta gradina este amenajata potrivit principiilor permaculturii, adica plantele sunt cultivate astfel incat sa se ajute unele pe celelalte in procesul de dezvoltare si nu sunt folosite ingrasaminte sau alte substante chimice.
Daca experimentul din acest an va inregistra un succes, anul viitor, gradinile urbane vor fi extinse in toatelocatiile administrate de catre Directia de Asistenta Sociala a Primariei Capitalei.
Micile culturi obtinute vor imbogati meniul persoanelor institutionalizate din institutiile de ocrotire sociala din subordinea directiei, a mai afirmat Iuliana Popescu