Desființarea unui loc de joacă primul pas spre construirea unui bloc între blocuri, pe spațiul verde?

La începutul acestui an, relatam despre nemulțumirea locuitorilor din zonă față de situația terenului de pe Bulevardul Ion Mihalache 148D.

O parte din terenul respectiv a fost retrocedată și proprietarul a obținut, în anul 2017, de la Consiliul General al Municipiului București un PUZ care i-ar fi permis construirea unui bloc de șase etaje pe terenul de joacă dintre blocurile deja existente.

Oamenii din zonă au ieșit să protesteze atunci când au aflat că proprietarul terenului a început să depună diligențele pentru obținerea autorizației de construire de la Primăria Sectorului 1.

Primarul de atunci, Dan Tudorache, le-a promis oamenilor din zonă că va iniția procedurile pentru cumpărarea terenului de la proprietar sau exproprierea acestuia.

Acolo, pe terenul dintre blocuri, se afla, până astăzi, un loc de joacă pentru copii și de relaxare în aer liber pentru adulți și vârstnici. Copiii beneficiau de leagănele, toboganele și celelalte aparate de joacă amplasate de către ADP Sector 1, iar părinții și bunicii îi puteau supraveghea, stând pe bănci, la umbra celor 30 de copaci umbroși, jucând șah pe masa special amenajată etc.

Astăzi, un executor judecătoresc, însoțit de lucrătorii unei firme private, a evacuat aparatele de joacă pentru copii și mobilierul urban, băncile, a scos și suprafața antitraumă instalate de către ADP Sector 1.

Fostul consilier local de la Sectorul 1, Cristian Bulfon, implicat în efortul civic pentru salvarea terenului de joacă și a spațiului verde, spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi a fost evacuarea aparatelor de joacă și a mobilierului ADP Sector 1 de pe o proprietate privată. Această evacuare reprezintă o prerogativă a dreptului de proprietate conferită de către lege proprietarului, în exercitarea deplină a dreptului său de proprietate.

Pe de altă parte, proprietarul nu deține, încă, o autorizație de construire – fosta administrație din Banu Manta nu a elaborat o asemenea autorizație, iar certificatul de urbanism eliberat de către Primăria Sectorului 1 proprietarului nu dă dreptul la construire și se află „într-un stadiu de blocaj, datorită multiplelor plângeri împotriva eliberării lui”, conform lui Bulfon.

Fostul consilier local mai spune că vechea administrație a Sectorului 1 a demarat procedurile pentru a negocia cumpărarea terenului de la proprietar. „Nu știu stadiul în care se află, dar este de dorit ca aceste negocieri să fie continuate și duse la bun sfârșit de către noua administrație”, a declarat Cristian Bulfon pentru București FM.

Chiar dacă nu există autorizație de construire iar PUZ-ul din 2017 este atacat în instanță, cei care locuiesc în blocurile din zonă spun că se tem că desființarea locului de joacă este doar primul pas. Oamenii spun că terenul a fost spațiu verde și loc de joacă pentru copii de când se știu, de 60 de ani încoace, și sunt foarte supărați de faptul că, de acum înainte, nu mai pot nici măcar întra, pentru că este o proprietate privată. Copiii nu vor mai avea unde să se joace, iar vârstnicii nu vor mai putea să iasă, să ia o gură de aer, pe o bancă, la umbră, spun locatarii din zonă.

Teama locuitorilor este că, după dezafectarea locului de joacă, va urma tăierea celor 30 de copaci de 50-60 de ani vechime și, apoi, construcția unui bloc, chiar lângă ferestrele lor.

1 COMENTARIU

  1. Luminează,Doamne,municipalitatea să reconfigureze și Strada Iacob Felix și Strada Lebedei unind cele două artere într-o singură linie din Strada Gheorghe Polizu până în Bulevardul Ion Mihalache,
    lărgindu-le la 4 benzi și dotându-le cap-coadă cu trotuare pe care să se poată întâlni pietonii!Nu putem în calitate de pietoni parcurge ca lumea Strada Iacob Felix cap-coadă din cauza mașinilor staționate pe trotuare din cauza liniei de tramvai lipsite de benzi proprii mașinilor.Mai suntem nevoiți și să traversăm Șoseaua Nicolae Titulescu în două-3 etape suportând conflictele de trafic dintre mașini și tramvaie generate de lipsa benzilor proprii mașinilor pe linia de tramvai de pe Strada Iacob Felix.La capitolul ras,modernizat și extins linii de tramvai Strada Iacob Felix e mereu ocolită.De-a lungul istoriei postdecembriste a capitalei tot așa arată Strada Iacob Felix:tronsonul dintre Strada Gheorghe Polizu și Bulevardul Ioan Cuza cu piatră cubică și tronsonul dintre Șoseaua Nicolae Titulescu și Bulevardul Ion Mihalache cu linie de tramvai lipsită de benzi proprii mașinilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.