Căldura, apa caldă și bucureștenii sau cine îl ridică în grad pe Celsius?
Articol de cristina.toma, 10 decembrie 2020, 17:12
De câteva săptămâni bucureștenii stau îmbrăcați gros în apartamente deoarece caloriferele au rămas reci. De asemenea, sunt nevoiți să se spele cu apă pe care întâi o încălzesc pe aragaz deoarece la robinete nu vine decât apă rece..
Care sunt cauzele unor astfel de situatii și ce anume ar trebui făcut? București FM a încercat să afle de la Mihai Mereuță, presedinte al Ligii Habitat pentru regenerare urbană și reabilitare.
Pentru ca pe viitor să fie evitate aceste situații și pentru a nu se ajunge aici, ar trebui ca la contractul pe care Asociatia de Proprietari îl face pentru furnizarea agentului termic să aibă o anexă-diagramă de reglaj- care să indice temperaturile necesare în casă în funcție de temperatura de afară.
Aceste situații-in anumite cazuri chiar mai mult decât neplăcute -cu căldura îi face pe mulți bucureșteni să se gândească, în mod serios, să se mute de la bloc in case individuale.
O sursă a acestor necazuri cu căldura din apartamente care apar acum este și vechimea instalațiilor dar de multe ori și problemele apărute în transportul agentului termic.
Pe de altă parte, nimeni nu poate cere oamenilor să stea în frig pentru că mai târziu va fi bine. Iar problemele lor individuale sunt foarte diferite-de la cele economice la cele de sănătate. În cazul în care ei văd că frigul din case nu are nici o soluție imediată preferă să renunte la a mai fi racordati la sistemul de termoficare centralizat, sa se debranșeze de la acesta și să își instaleze centrale individuale de apartament.
Unele proiecte de modernizare a retelei de termoficare chiar dacă au început bine au fost oprite iar consumatorii care resimt efectele unei retele de termoficare învechite ajung la concluzia că probabil dezastrul este atât de mare încât nu se mai poate face nimic. Astfel de exemple sunt contorizarea tuturor consumatorilor care ar trebui automatizate punctele termice pentru a evita problemele cu transportul agentului termic.
Dacă ne uităm la alte tări europene acestea modernizează și chiar construiesc sisteme de termoficare centralizate. Bucureștiul are un asemenea sistem centralizat dar acesta este acum într-o situație critică.
Reprezentantul Ligii Habitat este de părere că cei ce răspund de administrația Capitalei ar trebui să se concentreze mai mult asupra chestiunii reabilitării sistemelor de termoficare și furnizare de apă caldă. Bucureștenii reprosează primăriei fie ea centrale fie de sector ignorarea problemei sau tratarea ei cu superficialitate, mai ales în situașia în care ei își plătescc toate taxele către primării.
Mihai Mereuță este de părere că factorii însărcinați cu întreținerea sistemelor de termoficare ar trebui să facă chiar proiecte europene pentru reabilitarea sistemului central de încălzire iar bucurestenii să facă și ei sugestii dar să și aibă incredere că situatia se va rezolva în cele din urmă.