Ascultă Radio București FM Live

Şapte beneficii ale gălbenuşurilor

Şapte beneficii ale gălbenuşurilor

Articol de , 25 iulie 2014, 10:57

Gălbenuşurile au un conţinut ridicat de colesterol, însă un studiu realizat recent arată că un consum regulat de ouă nu influenţează deloc nivelul de colesterol general din sânge.

De asemenea, un alt studiu a stabilit că acest aliment creşte nivelul de colesterol bun, care are ca efect protejarea inimii.

Aceste lucruri pot provoca confuzii, însă comunitatea medicală arată că nu trebuie confundat colesterolul din dietă cu cel din sânge, care este asociat cu un risc crescut de infarct şi accident cerebral.

„Există probleme mai mari, în ceea ce priveşte dieta alimentară a americanilor, decât colesterolul”, spune Drew Ramsey, profesor psihiatru la Columbia University, care studiază asocierile dintre stilul de viaţă şi sănătatea psihică.

„Nu există date care să sugereze că (colesterolul, n.r.) trebuie să se afle pe primul loc în topul îngrijorărilor legate de alegerile alimentare.

Toată lumea este de acord cu următorul lucru: diabetul şi obezitatea sunt provocate de consumul exagerat de alimente procesate”, mai spune Ramsey, potrivit Huffington Post.

Prezentăm mai jos şapte din cele mai importante beneficii ale consumului de gălbenuşuri (sau ouă întregi):

Ochi – gălbenuşul conţine luteină şi zeaxantină, două carotenoide asociate cu o reducere a riscului de apariţie a cataractei şi a degenerescenţei maculare.

Inimă – consumul regulat de ouă (unul pe zi) contribuie la reducerea riscurilor de formare a cheagurilor de sânge şi de producere infarctului şi accidentului cerebral.

Creier – gălbenuşul, deşi bogat în colesterol, aduce mari beneficii asupra sănătăţii generale, printre acestea numărându-se şi faptul că el conţine un nivel ridicat de colină (vitamina B7), care contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor neurologice, la reducerea inflamaţiilor din organism, la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin (consumat de femeile însărcinate) şi la producerea serotoninei şi dopaminei, cunoscute drept hormoni ai fericirii.

Sâni – colina din gălbenuş ajută şi la prevenirea cancerului mamar, potrivit anumitor studii, mai ales dacă acest consum regulat de ouă a început încă din adolescenţă.

Alte studii au stabilit o asociere între consumul de ouă şi o rată mai scăzută de cazuri de cancer mamar, însă cu o menţiune: consumul a maximum două ouă pe săptămână este asociat cu un risc mai scăzut de cancer mamar, în timp ce consumul a şapte ouă pe săptămână contribuie la creşterea acestui risc.

Păr, unghii, piele – ouăle sunt bogate în sulf, un ingredient esenţial pentru absorbţia vitaminelor B, utile unei bune funcţionări a ficatului, dar şi pentru producerea colagenului şi cheratinei, care ajută la menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi părului, oferind în plus strălucire.

Dezvoltarea muşchilor – cu şase grame de proteine pe ou, alături de aminoacizii conţinuţi, ouăle sunt o alegere perfectă pentru încurajarea dezvoltării musculare.

Menţinerea unei greutăţi optime – mai multe studii au demonstrat că un consum regulat de ouă la micul dejun ajută la combaterea surplusului ponderal.

Persoanele care au consumat ouă la micul dejun, timp de 8 săptămâni, au înregistrat o reducere cu 61% a indicelui de masă corporală (IMC), comparativ cu persoanele care au consumat la această masă un colac cu acelaşi conţinut caloric.

IMC este obţinut prin împărţirea greutăţii (în kilograme) la pătratul înălţimii (în metri).

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Sănătate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Sănătate joi, 21 noiembrie 2024, 12:58

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie

93.605 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în perioada 11 – 17...

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Sănătate joi, 21 noiembrie 2024, 11:40

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj...

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC
Sănătate miercuri, 20 noiembrie 2024, 12:48

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan pledeaza pentru creşterea de la 50% la 90% sau chiar 100% a nivelului de...

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: Dorim creşterea nivelului de compensare a tratamentului pentru BPOC
Sănătate marți, 19 noiembrie 2024, 14:21

INSP: 202 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 28,6%; 10 decese

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis că, în perioada 11 – 18 noiembrie, au fost înregistrate 202 cazuri noi de...

INSP: 202 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 28,6%; 10 decese
Sănătate marți, 19 noiembrie 2024, 09:37

Accident pe Bulevardul Elisabeta: o ambulanţă care transporta un deţinut s-a ciocnit cu un autoturism

O ambulanţă care transporta la spital un deţinut de la Penitenciarul Mărgineni, însoţit de poliţişti, a fost implicată, în noaptea de luni...

Accident pe Bulevardul Elisabeta: o ambulanţă care transporta un deţinut s-a ciocnit cu un autoturism
Sănătate luni, 18 noiembrie 2024, 14:01

Colegiul Farmaciştilor şi UNIFARM – protocol privind asigurarea tratamentelor cu medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente

Colegiul Farmaciştilor din România şi Compania Naţională UNIFARM au încheiat un protocol de colaborare care prevede implementarea unui mecanism...

Colegiul Farmaciştilor şi UNIFARM – protocol privind asigurarea tratamentelor cu medicamente care nu sunt disponibile în cantităţi suficiente
Sănătate luni, 18 noiembrie 2024, 11:50

INSP: Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare critică pentru sănătatea tuturor persoanelor

Antibioticele devin mai puţin eficiente când sunt utilizate incorect, infecţiile obişnuite devin din ce în ce mai dificil sau chiar imposibil de...

INSP: Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare critică pentru sănătatea tuturor persoanelor