Intrebări și răspunsuri legate de vaccinarea anti-COVID-19

Foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

De ce să mă vaccinez împotriva COVID-19?

  • Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală.
  • Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei.
  • Scade supraîncărcarea unităților sanitare, permițând, astfel, redeschiderea unităților pentru pacienții non-COVID. Astfel, vor fi create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.

Cine va face vaccinarea împotriva COVID-19?

  • În România, vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 se va realiza numai de către personalul medical autorizat, conform reglementărilor și legislației în vigoare.

Cum se respectă confidențialitatea datelor cu caracter personal?

  • Monitorizarea nivelului de acoperire vaccinală, a siguranței și eficacității vaccinurilor împotriva COVID-19 se realizează cu ajutorul platformelor electronice, respectându-se legislația cu privire la protecția datelor cu caracter personal.
  • Conform strategiei privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.

Ce document se va elibera în momentul vaccinării?

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații:

  • numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.
  • Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie.
  • Vaccinarea este gratuită, voluntară/ neobligatorie, iar adeverința doveditoare nu este eliberată cu scopul de  a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate.

Dacă am fost infectat cu SARS-CoV-2, mai este necesară vaccinarea?

În studiile clinice, vaccinul a fost administrat și unor persoane care prezentau un nivel detectabil de anticorpi anti SARS-CoV-2 și nu s-au detectat efecte adverse, ci doar o creștere a nivelului de răspuns imun. Vaccinarea este disponibilă, pe baza consimțământului, indiferent dacă a existat sau nu infectarea.

De unde mă pot informa cu privire la vaccinurile candidate?

La nivelul Uniunii Europene, vaccinurile care vor fi folosite în campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 sunt cele care au primit aprobarea din partea Agenției Europene a Medicamentului. Toate detaliile cu privire la procesul de evaluare și aprobare sunt disponibile și actualizate constant pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului.

Cu cine iau legătura dacă vreau să mă vaccinez?

  • Conform Strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea se va realiza în etape.
  • Pentru etapa I, vaccinarea se va organiza la locul de muncă și prin centrele de vaccinare fixe și mobile;
  • Pentru etapele II și III vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie, centre drive-through.

Pot refuza să mă vaccinez?

  • Da, conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie.

Vaccinarea este gratuită?

  • Da, conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este gratuită.

Dacă mă vaccinez, mai este necesar să respect celelalte măsuri igienico-sanitare?

  • Da! Administrarea unui vaccin împotriva COVID-19 reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de celelalte instrumente: respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică).

Persoanele cu condiții medicale preexistente sunt eligibile pentru vaccinare?

  • Conform strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, sunt prioritare în vederea vaccinării, luându-se în considerație indicațiile și contraindicațiile vaccinurilor utilizate.

O persoana infectata, asimptomatica, poate face vaccinul? Ce i se poate intampla?

  • In principiu nimic. Nu este recomandata testarea inainte de vaccinare, importanta este starea clinica. Vaccinarea este contraindicata intr-o infectie acuta febrila.In rest nu se intampla nimic pacientului respectiv daca e infectat asimptomatic.

O persoana vaccinata mai poate transmite infectia?

  • Nu sunt date foarte clare dar, oricum, riscul este mult mai mic pentru ca nivelul incarcaturii virale este redus, comparativ cu o infectie asimptomatica naturala, ca urmare a expunerii la virus.

Cat dureaza imunitatea la infectie, dupa ce esti vaccinat? 

  • Acest lucru nu este cunoscut cu foarte mare certitudine dar, conform studiilor clinice,  este cel putin cat imunitatea naturala. Studiile postvaccinale continua. Dar exista foarte multe vaccinuri care nu dau imunitate de foarte lunga durata si care au nevoie de rappeluri.

O persoană care a fost infectată cu SARS-CoV-2 se poate vaccina?

  • Da, o persoana care a fost infectată cu SARS-CoV-2 poate fi vaccinată în mod voluntar, atunci când întrunește criteriile legate de prioritizare.
  • Nu se are în vedere excluderea de la vaccinare a persoanelor cu infecție anterioară cunoscută și nici testarea persoanelor înaintea vaccinării.

Se pot vaccina persoanele cu boli autoimune?

  • Da, se pot vaccina. Singura mentiune care este facuta in legatura cu cei cu boli autoimune sau cu boli imunodeprimante este faptul ca s-ar putea sa nu dezvolte o imunitate suficienta dupa vaccin, tocmai din cauza acestor probleme imunologice anterioare.

Persoanele cu alergii se pot vaccina?

  • Da. Restrictiile sunt doar pentru cei alergici la componentele vaccinului. Nu este vorba despre alergia la polen sau despre alte alergii de acest gen.

Cine face tratament anticoagulant poate beneficia de vaccin?

  • Au fost niste precautii legate de administrarea intramusculara.
  • Rercomandarea este ca cei care au un tratament anticoagulant sa stea de vorba cu medicul cardiolog sau cu cel care a prescris acest tratament pentru a preintampina orice fel de accidente.

Pacientii cu transplant se pot vaccina?

  • Da. Dar pacientii trebuie sa se consulte cu medicii care ii urmaresc postransplant si cu medicul infectionist sau epidemiolog care urmeaza sa administreze vaccinul.

Vaccinul afecteaza fertilitatea?

  • Nu.

Femeile trebuie sa evite sarcina, o perioada, dupa vaccinare?

  • Nu se pune problema evitarii sarcinii postvaccin.
  • Este vorba despre femeile gravide sau in perioada alaptarii, nu pentru ca nu ar fi sigur ci pentru ca nu exista date suficiente acum care sa poata spune daca exista o siguranta absoluta in aceste situatii.

Efectele secundare sunt mai multe comparativ cu un vaccin obisnuit?

  • Nu, poate chiar mai putine. Contraindicatiile se refera doar la alergii cunoscute, la excipientii continuti in vaccin.

Ce sunt centrele de vaccinare drive-through?

  • Centrele de vaccinare drive-through sunt centre de vaccinare fixe amenajate în mod special pentru etapa a III-a a procesului de vaccinare care este adresată populației generale.
  • Organizarea și amenajarea acestor centre se vor face în marile aglomerări urbane, în zone care permit accesul persoanelor cu mijloace auto proprii.

Care sunt principalele reactii adverse la vaccinul actual?

Reacțiile adverse sistemice înregistrate în studiile de autorizare a vaccinului.

Sursă: documentația depusă de Pfizer/BioNTech către FDA.

Unde se poate face vaccinarea: la adresa din buletin sau la cea unde locuiesc efectiv?

  • Vaccinarea se face la adresa unde locuiesc efectiv, in localitatea de rezidenta si nu neaparat in localitatea in care au adresa in cartea de identitate.

Inainte de vaccinare primim informatii despre aceasta?

  • Exista in primul rand un prospect cu caracteristicile vaccinului dupa care exista un acord informat al pacientului, prin care, in scris, declara ca este de acord sa fie vaccinat la data respectiva si cu respectivul vaccin si exista un chestionar de triaj, in legatura cu eventuale afectiuni acute, boli imunodeprimante, tratamente concomitente si este completat de catre fiecare persoana care doreste vaccinarea.

Vaccinarea anti-COVID-19 Ce stim pana acum? Ce spun specialistii?

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.