VIDEO: Maria Mădălina Turza (Președintele ANDPDCA) – „Nu putem trăi într-un sistem de tip jandarm”

Despre incidentul din Centrul de plasament de la Voluntari, despre schimbările în procesul de adopție și vaccinarea persoanelor cu dizabilități, a vorbit Maria Mădălina Turza, Președintele ANDPDCA, invitată în matinalul „Bună dimineața, București!” pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.

„Sperăm cu toții ca lucrurile să se schimbe. În cursul zilei de marți, am fost alertată din online că există imagini video, care se viralizaseră, despre acești copii care erau agresați într-un centru de plasament de la Voluntari. M-a revoltat. În 20 de minute, o echipă a corpului de control era organizată și într-o oră ajunsese pentru control. Între timp, lucrurile au avansat, în sensul în care s-au făcut constatările, am sesizat Parchetul, am completat sesizarea inițială cu datele reieșite din control”, explică Maria Mădălina Turza.

Dacă vrei să afli ce a constatat corpul de control, care spune că sunt soluțiile, cât de greu este să adopți un copil, vezi VIDEO.

„Mă deranjează mult că oamenii din acest centru, și nu numai, au la dispoziție instrumente de raportare în timp real. Au nu numai obligația, dar și mijlocul să raporteze prin fișa de incident astfel de situații. Au ascuns acest eveniment într-un caiet sub denumirea ”altercație copii”. Asta îmi arată o culpă față de acești copii. Controalele au fost zeci! Angajatorul trebuie să facă curățenie. Nu generalizez. Sunt și oameni cu suflet, dar există și astfel de situații pe care le-am vazut. Nu putem trăi într-un sistem de tip jandarm. Trebuie să vă spun cu bucurie că lucrurile au început să se schimbe. De 1 an, de când sunt aici, se întâmplă lucruri precum anchete penale, investigații”, spune Președintele ANDPDCA.

Legat de procesul de dopții, Maria Mădălina Turza punctează: „După eforturi colosale am reușit să schimbăm multe în Legea Adopției. Dincolo de aspectele generate de modificările legale, noi am reușit să desțelenim procesul de adopție. În 2019 am sărit de la 3 mii la peste 9 mii de copii adoptabili. Acum e un proces abordabil, care se poate încheia într-o perioadă de timp rezonabilă. Trebuie să înțelegem și un aspect care ține de părintele adoptator. Cu cât avem niște criterii mai puțin perfecționiste față de copilul dorit, cu atât avem șansa să aducem un suflet minunat în casa noastră.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.