„Favorita” – o parabolă despre destin, istorie și putere!

arhiva

Dacă meandrele istoriei, viața de la curțile regale și imperiale, dar și poveștile de dragoste ce s-au desfășurat într-un asemenea decor vă stârnesc curiozitatea, atunci romanul „Favorita”, scris de Yasushi Inoue și apărut în seria „Raful Denisei” la editurii Humanitas, este lectura potrivită pentru această iarnă.

Yasushi Inoue este cunoscut cititorului român cu „Pușca de vânătoare”, o carte ce ne descrie drama unei familii văzută din perspective diferite de către membrii acesteia.

De data aceasta, scriitorul japonez ne poartă la curtea imperială a Chinei, în vremea dinastiei Tang, mai precis în perioada domniei împăratului Xuanzong. Se spune despre el că a iubit cu adevărat doar 3 femei din cele peste o sută care se aflau în haremul lui.

Dintre acestea, cea mai influentă se pare că a fost Yang Guifei despre care poeți vestiți ai acelor vremuri au lăsat poeme care îi lăudau frumusețea. De altfel, se spune că ea a fost și una dintre cele patru femei frumoase care au marcat istoria Chinei. Și probabil s-au scris multe despre ea. De aceea se pare că scrierea acestei cărți nu a fost o misiune ușoară pentru autor.

Romanul se deschide cu un fapt care pe cititorul zilelor noastre s-ar putea să îl șocheze: Împăratul trimite un ordin prințului Shou prin care îi cerea ca tânăra lui soție, care purta încă numele de Yang Yuhuan, să vină cât mai repede la curte, mai precis la Palatul Izvoarelor Calde de pe Muntele Calului. Aceasta însemna că împăratul dorea ca soția fiului său să îi devină concubină.

Prințul o lasă pe ea să decidă după ce îi comunică ordinul tatălui său. Printesa nu ezită deoarece știa că dacă va refuza o asemenea invitație, gestul va fi considerat un fapt de nesupunere, iar pentru aceasta, pedeapsa pentru soțul ei, printul Shou, dar și pentru ea, era moartea. Așa că în zori pleacă însoțită de o suită impresionantă spre palatul imperial. Este cu conștiința împăcată deoarece este convinsă că așa si-a salvat, de acum „fostul soț” de la o moarte sigură.

Este primită la curte și pregătită încă din prima zi pentru a-l întâlni pe împărat. Când drumurile li se încrucișază pe coridoarele palatului, ea vede un om între două vârste care abia dacă îi aruncă o privire. Însă peste câteva ore participă la o recepție impresionantă dată de împărat în cinstea ei. Cunoaște comportamentul curtenitor al celui care îi schimbă destinul dar și sarcasmul unei alte favorite, Floare de Prun, care își vede poziția amenințată și nu își poate stăpâni gelozia.

Chiar dacă Yang Yuhuan a intrat în gineceul imperial, ea nu poate primi un titlu. Așa că pe parcursul mai multor capitole vom asista la transformarea ei. Cel care se va ocupa de aceste schimbări va fi omul de încredere al împăratului, eunucul Gao Lishi.

Acesta o va instala în Palatul Deplinei Sincerități, motivația fiind aceea că nou venită la curte dorește a se dedica studiului învățăturilor „Dao”, de aceea redă libertatea prințului Shou de a-și alege altă soție. Apoi frumoasei i se aschimbă numele din Yang Yuhuan în Yang Guifei.

Tot Gao Lishi îi găsește o familie care să o adopte în calitate de fiică mai mare, nobila familie Yang. Aceștia din urmă știau că sustinând-o pe noua favorită a împăratului vor avea multe avantaje, iar ascensiunea tinerei concubine continuă.

Ea va ajunge chiar la rangul de „soție prețioasă” și îl va însoți pe împărat pretutindeni. Va asista la schimbări politice, intrigi și chiar își va nimici rivalele sau posibilele rivale fără milă. Va trebui să caute aliați și să se ferească de dușmani.

Însă nici relația cu împăratul nu este ușoară. Chiar dacă își iubește mult soția prețioasă, sunt și momente în care se supără pe ea si o exileaza pentru câteva zile din palatul imperial pentru ca apoi să o recheme curpins de dor și disperare.

Îmbinând fapte istorice, scrise și de cronicile vechi dar si fictiune construită cu grijă, însă fără a face risipă de metafore și descrieri minuțioase, Yasushi Inoue ne așterne în fața ochilor o adevărată panorama a vieții de la curtea imperial cu povești de iubire, de viață, de moarte, ambiții și gelozii, toate desfășurate într-un decor somptuos, în care multe nu sunt ceea ce par a fi. Destine care devin brusc strălucitoare dar și unele care se frâng.

Toate acestea se desfășoară în fața cititorului, atrăgându-l într-o poveste scrisă cu grijă despre fapte petrecute demult și care astăzi ne par aproape basme. Vor fi personaje care le veți urî, altele pe care le veți iubi, fragmente care vă vor șoca poate, iar altele care vă vor înduioșa precum și unele care vă vor întrista. Toate acestea vă vor face să nu mai lăsați cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.