Musca la arat…, în parc…
Articol de Mircea Apostolescu, 11 ianuarie 2021, 14:22
În ultima zi a anului trecut, Primăria Sectorului 1 inaugura „un nou parc”. Acesta se află pe Bulevardul Poligrafiei, în imediata vecinătate a Casei Presei, chiar în spatele acesteia, are o suprafață de peste 17 mii de metri pătrați și a primit numele luptătoarei anticomuniste Elisabeta Rizea.
„Parcul Elisabeta Rizea situat pe Bulevardul Poligrafiei, lângă Piața Presei Libere, își va redeschide porțile pentru public astăzi, 31 decembrie 2020. La eveniment vor participa primarul Clotilde Armand, consilieri locali ai Sectorului 1 și reprezentanți ai administrației locale.
În condițiile în care Bucureștiul se află în topul celor mai poluate orașe din Europa, orice spațiu verde este vital pentru sănătatea comunității. De aceea, conducerea primăriei a decis ca acest spațiu să fie redat circuitului public și reamenajat.
De astăzi avem un nou parc în Sectorul 1, iar acesta poartă numele: Elisabeta Rizea – eroină a luptei anticomuniste din România, care a fost arestată şi torturată de regimul comunist și condamnată la 12 ani de închisoare. Prea puțini cetățeni știu cine a fost această adevărată eroină a națiunii române. Iar noi am decis să-i onorăm memoria și sacrificiul prin acest gest. Vom lansa curând și un concurs pentru realizarea unui bust al Elisabetei Rizea pe care îl vom amplasa aici”, afirma primarul Clotilde Armand intr-un comunicat de presă oficial al Primăriei Sectorului 1.
Musca la arat…, în parc, am putea spune. De ce?
Spațiul verde denumit acum de către Primăria din Banu Manta Parcul „Elisabeta Rizea”, există cel puțin din anul 2003, când ADP Sector 1 s-a mutat din clădirea de pe Calea Griviței, chiar la piciorul Podului Grand, care fusese retrocedată, în clădirile de pe Bulevardul Poligrafiei nr. 4
Clădirile au fost cumpărate de către Autoritatea Locală de la Coressi.
Practic, ceea ce au făcut cei de la Primăria Sectorului 1 a fost doar să taie gardul de plasă care împrejmuia spațiul verde și să croiască, pe spațiul verde, niște alei pavate cu un soi de pietriș amestecat cu ciment, adăugând bănci și coșuri de gunoi.
Problema este că, potrivit unui Extras de informare din Cartea Funciară, din chiar ziua inaugurării „noului parc”, terenul nu se află nici în administrarea ADP, nici în cea a Consiliului Local al Sectorului 1, ci în proprietatea Municipiului București și administrarea Primăriei Capitalei.
Prin urmare, pe ce temei legal se va fi realizat investiția, este greu de înțeles.
Terenul transformat în parc făcea parte din Ferma Regală Băneasa, clădirile în care s-a mutat ADP Sector 1 găzduind, la vremea respectivă administrația Grajdurilor Regale.
Mai mult decât atât, terenul pe care se află spațiul verde denumit, acum, de către Primăria din Banu Manta Parcul „Elisabeta Rizea” se află în litigiu, fiind revendicat. Dacă fostul proprietar sau urmașii acestuia vor câștiga în instanță, atunci soarta investiției ar putea fi aceeași ca în cazul terenului de pe Bulevardul Ion Mihalache 148D.
Acolo, Administrația Chiliman a amenajat un loc de joacă pentru copii pe un teren retrocedat.
În decembrie anul trecut, proprietarul terenului a evacuat, cu un executor judecătoresc, aparatele de joacă pentru copii și mobilierul urban de pe terenul aflat în proprietatea sa.
Acum, Primăria Sectorului 1 amenajează un „nou parc”, pe un teren în litigiu, investind bani publici, ceea ce legislația în vigoare nu permite.
În fine, cireașa de pe tort este aceea că Primăria Sectorului 1 nu poate acorda denumiri unor spații publice. De fapt Autoritatea Locală din Banu Manta nu are nici măcar în administrare, nicidecum în proprietate, marile bulevarde.
Denumirile spațiilor publice sunt acordate de către o comisie de specialitate din cadrul Prefecturii Municipiului București, la solicitarea administratorului spațiului respectiv, adică Primăria Capitalei.
Deci, cum să te duci în curtea cuiva, să îi dărâmi gardul și să spui: de aici înainte se numește parcul….?!
Desigur, am solicitat punctul de vedere al Primăriei Sectorului 1. Însă, ca și în cazul războiului gunoiului de pe străzi, în care de la depunerea solicitării de presă nr 562/07.12.2020 a trecut mai mult de o lună de zile, nici în acest caz nu am primit nici un răspuns.