VIDEO: Povestea mamelor minore și dramele din spatele cifrelor

În 2019, au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor, în scădere cu 9% față de anul 2018.
În cazul adolescentelor sub 15 ani, numărul de sarcini a scăzut în toate regiunile, cu excepția regiunilor Nord-Vest și Nord-Est, unde creșterea a fost de 11%.

În 2019, numărul întreruperilor de sarcină în cazul fetelor între 15 și 19 ani a fost de 4.290. Vârsta primului partener sexual este apropiată de vârsta adolescentei în aproape 70% dintre cazuri.
La adolescentele între 15 și 19 ani, în 2019, cele mai multe sarcini au fost în județele Mureș -827 de sarcini, Brașov -761 de sarcini, Dolj- 700 de sarcini, Iași (691 de sarcini), Bacău (654 de sarcini), Constanța (616 de sarcini), Bihor (593 de sarcini), Suceava (512 de sarcini), Dâmbovița (503 de sarcini) și Prahova (483 de sarcini).

Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educație au cele mai multe sarcini (31,7 %), de peste trei ori mai mare decât cele care au absolvit învățământul obligatoriu sau ani de liceu.

Invitate ”In Comunitate” astăzi, Adriana Radu,

Adriana Radu

presedinte al Asociației ”Sexul versus Barza” si membru in Consiliul Economic si Social și Loredana Urzică Mirea, din partea Asociației E.Liberare care luptă împotriva traficului de persoane cunosc multe situații de acest fel dar si urmările lor.

Tocmai de aceea Bucuresti FM a dedicat emisiunea ”În Comunitate ” de astazi acestui

Loredana Urzica

subiect deoarece în spatele cifrelor se ascund intotdeauna mii de drame și vieți abătute de la mersul lor firesc a unor adolescente care trebuie de cele mai multe ori să își asume singure creșterea unui copil.

Aceste fete abandonează școala și cel mai adesea nu apucă să se califice într-o meserie ajungând să facă doar munci necalificate și nu de puține ori îngroșând rândurile celor care nu își găsesc de lucru. fiind gata să accepte orice muncă chiar și pe bani foarte puțini.
Una dintre cauzele acestui fenomen este lipsa educatiei sexuale. Si nu de putine ori aceasta este în conexiune si cu traficul de persoane, a precizat Loredana Urzică Mirea.
Se știe că varsta celor mai multe fere traficate este între 14-18 ani iar de multe ori și familia fetei colaborează, fără să își dea seama, cu traficanții lăsându-se amăgiti de promisiuni legate de o carieră artistică a fetei sau promisiunea unor locuri de muncă extrem de bine plătite. Alteori există unele semne că fata a intrat într-un anturaj periculos dar pe care aceștia le ignoră sau văd în ele ceva inofensiv. Și astfel fata adolescentă ajunge într-o țară străină unde este vândută, exploatată și adesea i se pierde urma.
Adriana Radu a precizat că lipsa educației sexuale duce la multe dintre sarcinile la adolescente. Nu există niste centre publice de informare pentru tineri. Astfel de informații ar trebui să fie primite din școală.

Nu odată adolescenții care sună la call center-ul infiintaț de către Asociația ”Sexul versus Barza” si ”Salvați copiii” după primele contacte sexuale nu știu ce să spună, cum să întrebe si au multe angoase legate de viața lor, de relatiile dintre o femeie si un barbat.

Mamele adolescente provin din toate mediile, chiar dacă majoritatea sunt din familii defavorizate.
De multe ori apare intrebarea cum de aceste fete – aproape niste copii – au fost atat de pasive și au consimtit atât de ușor să întrețină relații sexuale, adesea cu un partener pe care abia l-au cunoscut.
Ei bine, părinții ar trebui să fie atenți si să vadă dacă în spatele temperamentului liniștit al unei fete care nu pun probleme nu se ascunde în realitate o fire prea docilă. Fetele trebuie învățate să spună și ”nu”. Nici băieții nu sunt mai bine pregătiți. Ei nu sunt suficient dezvoltați emoțional dar există printre ei la această vârstă o tendință de a se întrece si a bifa experiențe si performanțe înaintea altor colegi de scoală, clasă, prieteni din bloc .

Dacă acești adolescenți, si mai ales fetele, ar fi avut un minim de educație sexuală astfel de drame nu s-ar fi întâmplat. De foarte multe ori aceste mame minore au fost născute tot la vârsta mamelor lor tot când acestea din urmă erau minore.

De foarte multe ori tații acestor copii nascuți din mame care nu au împlinit 18 ani sunt barbati majori dar care niciodată aproape, nu au ajuns in fața justiției pentru întreținerea de relații sexuale cu o persoană minoră. Ce-i drept, vârsta consimțământului pentru a întretine relații sexuale în țara noastră este de 15 ani și, nu odată, multe cazuri de viol nu sunt declarate.
De foarte multe ori aceste fete și nici familiile nici nu reclamă așa ceva la poliție și dintr-o rușine de neînțeles în această situație sau, uneori, agenții de poliție nu iau in serios astfel de cazuri fiind convinți că părțile se vor împăca.

În astfel de situatii, când o minoră de 15 ani este însărcinată, asistența socială ar trebui să le ia în evidență, să vadă dacă ele au condiții corespunzătoare acasă, dacă își continuă studiile.

Și chiar dacă asociații ca ”Sexul versus Barza” ori E.Liberare” merg în școli și licee și stau de vorbă cu adolescenții, cu părinții acestora atunci când este posibil, împart materiale informative este nevoie și de o implicare mai largă a autorităților locale.

Ambele invitate, Adriana Radu și Loredana Urzică Mirea, au precizat că se impune o actualizare a legislatiei la situațiile date.
Ambele asociații, ”Sexul versus barza” și ”E.Liberare” vor dezvolta și în viitor proiecte educaționale în care doresc să implice și autoritățile locale dar si pe cele centrale pentru ca astfel de cazuri să se diminueze cât mai mult, dacă este posibil până la eradicarea lor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.