Nipah, în topul virușilor care îngrijorează OMS!

Cercetătorii se străduiesc să se asigure că nu se va răspândi pe planetă un alt virus, a cărui rată de mortalitate este de 75% și împotriva căruia nu există un vaccin. Acesta se numește Nipah și a fost descoperit prima dată în Cambodgia. Este prezent în fecalele liliecilor, scrie BBC.

„Este o preocupare majoră pentru noi, pentru că nu există tratament, și are o rată de mortalitate mare”, a declarat unul dintre cercetătorii care studiază acest virus.

Mortalitatea cauzată de Nipah este între 4 și 75%, în funcție de locația focarului. Acesta este în top 10 viruși care îngrijorează OMS.

Virusul are o incubație foarte lungă, chiar și de 45 de zile, poate să infecteze un număr mare de specii de animale, făcând astfel și mai mare riscul de răspândire. Te poți infecta atât prin contact direct, cât și prin consumarea alimentelor contaminate.

Cei infectați pot să aibă probleme respiratorii, tuse, dureri în gât, dureri și oboseală, dar și encefalită.

Virusul se transmite de la liliecii care stau atârnați în copaci la oamenii care își amplasează piețele, casele, locurile de muncă sub aceștia. Oamenii de știință susțin că transmiterea virusului la om are drept cauză distrugerea habitatului liliecilor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.