Nicu Dobre: „Oina există de când există poporul român”
Articol de dianamatei, 15 ianuarie 2021, 20:32
Romanii iubesc si se pricep la sport. Si la politica.
Urmarim cu sufletul la gura fotbal, gimnastica, curse de masini, handbal si baschet. Ale noastre sau nu, avem echipe favorite si tinem pumnii stransi la competitii.
Uitam insa ca avem un sport al nostru: oina.
Iar daca este al nostru nu il putem uita si de ziua culturii nationale.
Presedintele Federatiei de Oina, da, avem asa ceva, a fost invitat de onoare astazi la radio.
Si a inceput povestea cu istoria acestui joc.
„Izvoarele duc undeva la 1400-1500. Inceputul oinei moderne pleaca insa de la Spiru Haret care a considerat ca se impune un campionat la 1898. La nivel national se practicau diferate derivate I-a dat denumirea de oina iar prima competitie a fost castigata de echipa liceului Nicolae Balcescu din Braila. Meritul lui Spiru Haret este de a unifica toate variantele si a introduce in scoli acest sport”, spune Nicu Dobre.
Din negura timpului, sportul face un salt si ii gasim prima federatie la inceputul anilor ’30.
„S-a practicat in mediul scolar dar avem si competitii nationale. Cel mai important salt l-a avut dupa 1950. Federatia apare in 1932. Este important ca a aparut in invatamant pentru ca daca vrem sa construim ceva trebuie sa incepem de pe bancile scolii.”
Despre oina nu se prea vorbeste si, probabil, foarte multi romani au uitat ca exista.
Competitii exista insa iar jocul merge mai departe. Cu succes, chiar!
„Calendarul este extrem de bogat. Noi lucram pe doua laturi: sa sprijinim competitiile din mediul scolar care nu sunt ale federatiei insa (anul trecut au fost peste 40 de echipe la nivel national) si am facut si primul campionat universitar. Pe partea de performanta federatia organizeaza competitii nationale, impartite pe categorii de varsta, atat la feminin cat si la masculin si la juniori si la seniori”, spune Nicu Dobre.
Vedem la televizor o intreaga pleiada de sporturi si competitii.
De ce nu si oina?
„Majoritatea sunt canale private si isi fac programele cum doresc. Este o situatie in general a sportului. Apare numai un sport. Noi nu promovam numai ideea de sport. Ci o identitate a culturii nationale. Oina are loc in patrimoniul national. Iar Ministerul Culturii ne-a ajutat. Din pacate sponsorii nu se inghesuie la Federatia de Oina”, spune, cumva cu regret, presedintele federatiei.
Insa, incet, incet, pare ca ne intaoarcem privirea spre origini. Spre ceea ce ne reprezinta.
Iar oina nu ramane deoparte.
Oamenii vor sa invete iar federatia ii ajuta.
„Bastoane si mingi primiti din partea federatiei. Sunt multi care vor sa practice. La nivel de Bucuresti exista acum o pagina de facebook. Sprijinim astfel de initiative la nivelul capitalei, nu neaparat la nivel de performanta.
Multi au studiat sportul nostru. Foarte multe calitati sunt puse in valoare. Nu exista timpi morti. Doua delegatii au venit din India care au venit sa invete si din Nepal. Asta spune foarte mult”, conchide, mandru, Nicu Dobre.
Caragiale, Tache Ionescu, Demostene Botez, Vasile Conta…Ei au jucat oina. Iar noi avem datoria sa o ducem mai departe.
„Avem o obligatie fata de inaintasii nostri. Fata de tot ce ne individualizeaza. Oina reprezinta manifestarea sportiva a culturii romanesti”
Presedintele Federatiei de Oina, Nicu Dobre, a povestit astazi, In Comunitate despre oina, de ziua culturii nationale.