Poliția, o instituție uitată din linia întâi

In vremuri de restriște se iese în stradă.
N-am fi crezut, în conditiile în care recomandările sunt să stăm cât mai mult în case și să păstrăm distanța.
Insă, pentru că n-au frică, si nu vorbim aici despre coronavirus, politiștii protestează.
Nu vor bani în plus, sau poate da, însă vor, în primul rând echitate si respect.
Asta în conditiile în care instituția este într-un declin puternic de ani de zile.
O instituție care trebuie să ne reprezinte.

„Institutia poliției este oglinda societătii. Si noi ne tragem tot din societate. Importanța este educația. In alte tări copiii sunt invătați de mici care este rolul instituțiilor statului:ce face un polițist, un judecător… Poliția este țapul ispășitor pentru foarte multe situații. Multe lucruri nu sunt de competența noastră”, explică liderul Europol, Cosmin Andreica.

Ca în multe alte instituții însă, si poate de aici vine declinul, nu mai există ierarhii si reguli; nu mai există…
„Transparența. Am văzut că există posibilitatea de a comunica zilnic ca oamenii să-si facă o ideee despre ceea ce oferim populatiei. Există probleme mult mai importante. Politizarea excesivă ne-a adus in prim plan o serie de oameni care ocupau functii doar că erau fideli unui partid. Si de aici am pierdut performanta. Pentru mine este esential să ne promovăm rolul nostru in societate. Noi suntem in ipostaza de a pune in aplicare legea făcută de parlamentarii nostri alesi pe baza unui vot. Fiecare conducător de institutie să-si prezinte obiectivele de performantă. Care sa fie in concordantă cu nevoile societătii si să participe si societatea”, vrea Andreica.

La vremuri noi, oameni noi.
Si in politie generatiile s-au schimbat iar oamenii gândesc deschis dar intotdeauna pentru cetâteni.
Insâ munca voluntarâ nu mai este apanajul mintilor deschise iar strigâtul lor se aude, acum, din stradâ.
„A doua săptămână de proteste. A doua etapă – politistii refuză să pună in aplicare fisa postului, exisă riscuri in pandemie. Avem mai multe stări reglementate de lege. De 11 luni nu s-a făcut nicio procedură. De câte ori verificăm, pe cine… Avem peste 13 de mii de cazuri de infectati la nivel de minister. De exemplu, politistii trebuie să ducă la spital pe cei care nu vor să mearga. O aberatie!”, explică liderul Europol.

Si pentru că vorbim despre minti deschise, politistii nu au iesit in stradă ca o multime nestrunita, fără idei.
Totul a fost gândit pentru ca revendicarile sa aiba sens, sa fie coerente si la obiect.
„Protestul a fost gandit in 3 etape. Am facut si un sondaj, au raspuns aproape 5 mii de politisti; cum se pozitioneaza fata de decizia guvernului de a ingheta salariile, fara sa ne consulte. 8 din 10 politisti sunt epuizati dupa sute de ore suplimentare. Suntem la cea mai mare criza de personal pe care a a vut-o MAI vreodata.
A doua etapa refuzul de a indeplini atributii pe care nu le avem in fisa postului. Vom refuza si efectuarea de ore suplimentare. Nu mai facem munca patriotica. Am avut o discutie cu ministrul Bode. A venit cu propunerea de a ne asigura 1.000 de lei brut pe luna celor care sunt implicati direct in masurile de pandemie, un stimulent de risc. Erau 35 de mii de beneficiari. Nici nu a fost luata in discutie aceasta propunere”, spune, dezamagit, politistul.

Siguranta si incredere, nu?
Asta ar trebui sa ne ofere politia.
Dar asa cum oamenii legii nu ar trebui sa uite de noi, nici de ei nu ar trebui sa uite cei de…sus.
Prejudecati exista insa poate a venit vremea sa trecem peste ele si sa revenim la…incredere.
Pentru toti cei din linia intai sunt solutii.
De ce politistii pare ca nu sunt in linia intai?
„Rspunsul este politic. Ordinul se executa si nu se discuta, ca suntem militari, nu? Nu am reactionat ca alte categorii. Am fost mai cuminti, am inteles…am asteptat. Noi nu vorbim despre cresteri salariale. Vorbim despre masuri care sa rezolve inechitatile din sistem. Nu avem bani…nu sta in picioare…trebuie sa fie bani pentru tot persoanlul din linia intai. Daca au uitat de noi, de aia facem aceste proteste”, conchide Cosmin Andreica.

Proteste, siguranta, incredere si mentalitati.
Sunt subiectele pe care le-am discutat astazi In Comuitate, cu liderul Europol, Cosmin Andreica.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.