VIDEO: Dr. Sandra Alexiu – „După ce vom fi reușit să vaccinăm 70% din populație, vom reuși să avem o toamnă și o iarnă normale”

Despre activitatea medicilor de familie în ceea ce privește procesul de vaccinare anti Covid, importanța vaccinării si activitatea medicilor de familie au aflat Andreea Bratu și Alexandru Minculescu de la Dr. Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie, invitată în matinalul „Bună dimineața, București!”, pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.

„Avem mari probleme cu ce se întâmplă în fiecare cabinet. Sunt multe consultații, avem de monitorizat bolnavii de acasă, trebuie să programăm și pacienții, pe lânga asta, mai sunt cei angrenați în centrele de vaccinare și asta înseamnă ore suplimentare. Sunt probleme mari la platformă, nu a făcut față valului mari de programări, nu sunt locuri suficiente, nu mai sunt doze de vaccin disponibile. Mai mult, ieri a apărut un Ordin care extinde categoria celor care pot face vaccin în etapa a doua și atunci, evident, ne face mari probleme. Și dacă dorim să ajutăm nu ne putem ajuta pacienții, pentru că nu mai este loc”, explică Dr. Alexiu.

Dacă vrei să afli cum merg lucrurile cu programările pentru vaccinare, dacă pacienții sunt obligați să apeleze la medicii de familie pentru a se programa la vaccinare, care sunt competențele medicului de familie legat de vaccinare, cum explică diferențele dintre Moderna, Pfizer și AstraZeneca, VEZI VIDEO.

„Pentru pacienții cu boli cronice nu există registre electronice. Practic, de la CNAS s-au extras coduri de boală în ce raportăm noi, medicii de familie. Dacă aceste boli nu s-au regăsit este pentru că se regăsesc în evidența medicilor care i-au tratat. Nu există o comunicare în sistemul electronic între medicii curanți și medicii de familie. Există posibilitatea ca pacienții să nu aibă diagnosticele noastre raportate la CNAS. Pentru astfel de pacienți ar trebui ca medicii  de familie să îi introducă în platformă și apoi să fie introduși în platforma de vaccinare. Sunt mari probleme cu platforma – unii nu reușesc sa acceseze, alții să introducă datele, etc.”, spune Dr. Sandra Alexiu.

„Deocamdată nu putem decide asupra vaccinului. Între Moderna și Pfizer, singura diferență este la nivelul modalității de stocare. Sunt sintetizate pe același mecanism de acțiune. Proba timpului până în acest moment are doar câteva luni și nu poți spune la acest moment cât timp are efecte un vaccin.

În general, vaccinarea se face la medicul de familie. În ceea ce privește vaccinurile, toate vor fi administrate de asistentele și medicii de familie în România, doar că nu în cabinet, ci in centre de vaccinare. Din punctul de vedere al administrării nu este nicio problemă. Problema este că dacă faci asta în flux continuu, nu mai poți face altceva. Or, noi avem pacienți de toate vârstele, de toate tipurile de boli, activități curative, ori nu poți să faci asta în flux continuu.

Fluxul este datorat condițiilor actuale de frig în care trebuie stocat vaccinul și modul în care se administrează dozele. De câteva zile auzim: medicul de familie este obligat. NU, nu este. Poate face asta în limita timpului său și a posibilităților tehnice. Gândiți-vă că un medic de familie are câteva mii de pacienți pe listă și dacă face asta nu va mai avea timp pentru celelalte activități.

Aș vrea să vă spun că nouă ne este foarte clar că în populație există unele temeri legate de vaccinare. La ora asta suntem instruiți încât să putem demonta fiecare mit. Nu este o metodă nouă, ci o metodă care a fost patentată pe alte tratamente. Avem experiența a 11 milioane de vaccinați în SUA, avem exemplul din Israel, reacțiile locale nu sunt o noutate – se întâmplă la fiecare vaccin. Atâta vreme cât aproape tot personalul medico-sanitar din România s-a vaccinat și nu s-a întâmplat nimic și vedem că lucrurile se întorc într-o matcă normală, să privim mai cu optimism.

După ce vom fi reușit să vaccinăm 70% din populație, vom reuși să avem o toamnă și o iarnă normale, ca în vremurile despre care acum cu greu ne amintim”, conculzionează Președintele Asociației Medicilor de Familie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.