Medicii de familie în campania de vaccinare!
Articol de dianamatei, 21 ianuarie 2021, 18:00
Ei, cei din linia intai!
Pandemia si lupta cu SARS-CoV-2 (COVID-19)au strans impreuna toti medicii, din toate specializarile.
S-au lasat deoparte orgoliile si s-a luptat impotriva bolii.
Medicina de familie, blamate de unii si apreciata de altii, a trebuit sa fie acum, mai mult de cat oricand, mai aproape de oameni.
Pentru ca medicina de familie nu inseamna numai statul pe scaun intr-un cabinet.
Iar medicul de familie poate fi parte din familie.
„La noi se munceste foarte mult, avem si teren. Acum a fost mai complicat cu terenul. Foarte multa birocratie, hartii, registre…Acum pe langa consultatiile la cabinet, avem si pacientii monitorizati prin teleconsultatie. Si intervine si munca in centrele de vaccinare. Vom fi angrenati de dimineata pana seara. Trebuie sa fie un efort de echipa”, spune medicul Sandra Alexiu.
Echipa face eforturi.
Cu atat mai mult cu cat acum avem vaccinul, luminita de la capatul tunelului.
Din pacate deocamdata, copiii nu pot fi vaccinati.
O problema, in conditiile in care pe 8 februarie se intra la clase.
acum intervine responsabilitatea noastra, a adultilor.
„Nu putem vaccina decat copiii peste 16 ani. Avem nevoie de intelegere. Copiii nu pot fi protejati decat daca ne vaccinam noi. Asta trebuie sa inteleaga corpul profesoral. Daca se opun ne vom trezi intr-un moment de cumpana. Trebuie sa gasim o cale de a ne proteja copiii. Multe universitati din Europa conditioneaza inscrierea in functie de fisa de vaccinare. Comunitatea trebuie sa inteleaga ca aceasta boala ne pune in pericol pe toti. Aici intervine educatia din copilarie coroborata cu reguli”, crede specialistul.
Familia inseamna suflete care gasesc un numitor comun sa se intelega si sa evolueze impreuna.
Asa se intampla si cu medicii de…familie. Nu strica o apropiere fata de pacient pentru ca relatia, fie ea si profesionala, sa fie un plus pentru fiecare.
Iar primul pas este limbajul.
„Medicii vorbesc in pasareasca. Eu vreau sa vorbim in pacienteza. Sa traducem cuvintele grele. Sa vorbesti intr-un limbaj care sa fie inteles. Au inceput sa apara postari, filmulete. Important este ca cei care vor informatii sa ne caute. Fiecare medic de familie care are o relatie speciala cu pacientul poate explica pe intelesul lui. Trebuie sa vedem care sunt temerile si sa venim cu raspunsuri tintite. Si cunostintele noatre nu sunt suta la suta complete. Suntem oameni si putem fi dati jos de pe piedestal”, explica medicul de familie.
Cu toti am vazut, macar o data, un film cu medicii.
Fascinati de dotari si spitale ca niste nave spatiale, nu a trecut cu vederea modul in care medicii de acolo, din film sau poate din realitate, stau de vorba cu pacientii, chiar si despre moarte.
Din pacate, la noi, comunicarea si modul de a o face, sunt mult in urma.
„Ne-am zbatut sa ne adaptam la modul de a face scoala. Am trecut online. Facem cursuri, seminarii, cursuri de comunicare…aici avem o problema. Comunicare exista numai la medicina de familie. De acum vor exista cursuri pentru toata lumea. Medicii trebuie sa invete sa comunice, sa dea si vesti bune si proaste”, crede Alexiu.
Si mai avem o carenta, o tara…
Increderea noastra in stiinta este extrem de precara.
Pentru ca, nu, noi stim ce ne face bine si ce nu, iar medicii sunt doar niste uneltel ale marilor companii care vor sa se imbogateasca.
Si de aici pana la teoriile conspirationiste, nu mai este decat un pas.
Medicii au intins o mana pe care ar trebui sa o apucam.
„Daca primii vaccinati sunt medicii cred ca da un semnal pozitiv. Ei pot da incredere si celorlalti. Cred ca este motivul pentru care ne-am trezit cu o avalansa de doritori. Exista cei care nu vor sa se vaccineze deloc, sunt cei care vor si cei care inca ezita pentru ca vor informatii sincere. Acum reusesc si medicii de familie sa se vaccineze impreuna cu asistentii lor. Teoriile conspirationiste spun ca ne face rau, insa nu sunt noi. Insa nu sunt demolate in randul celor care nu-si pot explica niste lucruri. Si au o persoana, un model, pe care il iau de bun. Vorbim despre populatii izolate, despre comunicarea numai in biserica, sunt medici care sunt antivaccin…iar Colegiul Medicilor nu face nimic”, ne atrage atentia medicul.
Increderea pe care trebuie sa o avem in medicul de familie se construieste in timp si se bazeaza pe respect si incredere.
Pe increderea ca un medic nu vrea sa ne faca rau niciodata.
Pentru ca a jurat sa ne apere.
Insa daca respectul si increderea nu exista sau dispar in timp, facem un pas in spate.
Este dreptul nostru.
„Avem dreptul de a ne alege medicul de familie”, conchide Sandra Alexiu.
Despre medicii de familie in pandemie am discutat astazi, In Comunitate, cu medicul Sandra Alexiu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.