Mergem din nou la teatru, în București, începând de miercuri

Se redeschid sălile de spectacole!? În ce condiții? Conform dispozițiilor primite în toamnă, căci nu au fost emise altele noi. Deocamdată!

Prin urmare, Teatrul Național București a anunțat, chiar din weekend-ul trecut, data primei reprezentații, 5 februarie.

Primul se redeschide Teatrul Nottara. Astăzi s-au pus în vânzare biletele pentru primele 3 spectacole, ce se vor juca miercuri, 27 ianuarie, joi, 28 și vineri, 29, de la ora 19:00, la Sala George Constantin.

”Jucăm și pentru cinci spectatori”, a spus managerul Marinela Țepuș. E puțin probabil să se vândă prea multe bilete într-un interval atât de scurt. Dar artiștii și echipele tehnice sunt pregătite. Au repetat în regim de spectacol, dar fără spectatori în sală, patru texte noi, ceea ce înseamnă că pot prezenta publicului și tot atâtea premiere, dacă totul va merge bine și nu va crește din nou incidența în București.

În cursul acestei zile, majoritatea managerilor teatrelor din Capitală au confirmat, în interviurile difuzate de Știrile București FM, că sunt pregătiți din punct de vedere artistic să revină la scenă, însă mulți așteaptă încă un nou document din partea autorităților, cu normele ce trebuie respectate în această perioadă de pandemie.

Sunt motive de bucurie, dar mai multe de îngrijorare. Dacă siguranța spectatorilor, din punct de vedere sanitar, este o certitudine, lucrurile nu stau la fel de bine în ceea ce îi privește pe actori.

Cea mai mare problemă este lipsa bugetului pentru testarea personalului. Sindicatul TNB a găsit o soluție de a acoperi, pentru moment,  aceste costuri ale testelor rapide pentru actori din fondul de cotizații.

Un alt aspect este cel al purtării măștii. Sunt actori care nu vor să joace fără mască, iar conceptul montării nu permite purtarea ei, deci repertoriul pentru această perioadă este influențat și din acest motiv, a afirmat regizorul Gelu Colceag, managerul Teatrului Mic. ”În condițiile în care nu există teste disponibile, actorii nu intră în această etapă de vaccinare, nu îi pot obliga să joace”.

Și Teatrul Odeon este pregătit să își primescă publicul, din acest weekend,  ne-a anunțat directorul său, și chiar cu o premieră. E foarte greu să redeschizi teatrul, spune Cristian Șofron, de la tot ceea ce inseamnă pregătirea sălii, punerea în vânzare a biletelor și până la siguranța sanitară a actorilor, tehnicienilor și plasatoarelor.

Teatrul Bulandra va avea primul spectacol pe 6 februarie. Directorul Vlad Zamfirescu vrea însă să primească și decizia scrisă a autorităților așa cum este și nomal, nu doar anunțul făcut în mass media că se redeschid sălile. O precizare făcută, de altfel, în mod expres și de directoarea TES, Maia Morgenstern, și de Călin Mocanu, managerul Teatrului Țăndărică.

Majoritatea instituțiilor au programat primele spectacole pe 6 și 7 februarie.

Teatrul de Comedie a anunțat printr-un comunicat de presă, aceeași dată de 6 februarie, pentru primul spectacol din 2021.

Rămâne incertă situația teatrelor de proiect, care nu au actori angajați și nici bani pentru colaboratori, în acest moment.

Iar teatrele independente nu au practic nici o șansă să supraviețuiască în aceste condiții. Ocuparea sălii în proporție de 30%, după cum prevede legea, la o incidență de 3 infectări cu SARS-COV-2, la 1000 de locuitori, înseamnă în medie 30-40 de bilete per spectacol ceea ce nu acoperă nici cheltuielile de întreținere.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.