VIDEO: Mihai Călin – „La un moment dat, vom ieși din chestia asta și există energii foarte mari care se vor trezi”
Articol de , 26 ianuarie 2021, 13:42
Despre redeschiderea teatrelor, măsurile de prevenție luate, viitorul teatrelor și situația actorilor au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Mihai Călin, invitat în matinalul „Bună dimineața, București!” pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM, via Skype.
„La prima vedere, pare o veste foarte bună. Dar din câte am auzit, cei mai importanți specialiști spun că există niște dubii în ceea ce privește acuratețea acestui prag de 3 la mie. Noi ne facem meseria, ne bucurăm că putem să jucăm.
Nu sărim în sus de bucurie, pentru că noi nu suntem protejați deloc. Din fericire publicul e protejat, dar noi pe scenă nu avem niciun fel de protecție. De aceea am ales să facem noi, pentru primele 2 săptămâni de stagiune, teste rapide pentru actori. Și colegii tehnicieni au adoptat măsura să cumpere teste pentru ei din banii cotizației de Sindicat. O să vedem ce se întâmplă”, spune actorul Mihai Călin.
„Eu nu vreau să acuz pe nimeni și nici să ne băgăm în fața altora. Nu vrem să fim privilegiați. Problema e că s-a extins zona de vaccinare cu alte categorii în detrimentul altor persoane cu afecțiuni grave la care, iată, nu ajunge vaccinul. Aici ar trebui să aibă grijă Guvernul. Noi așteptăm să vedem când ne va veni rândul. Direcțiile teatrelor trebuie să gândească ceva. Noi am zis să facem asta din banii sindicatelor. Vrem să obținem și sponsorizări pentru testare în următoarele săptămâni și așteptăm vaccinarea”, punctează Mihai Călin.
„Sper ca publicul să vină totuși la spectacolele programate. La nivelul publicului, eu cred că riscul e foarte mic. Noi o să ne facem treaba pe scenă cât putem de bine. Nu știu ce se va întâmpla pe mai departe. Avem specatole de amploare, complicate. Nu s-a repetat deloc.
Nu știu când se va relua, pentru că nu poți să le reiei în câteva zile. La un moment dat, vom ieși din chestia asta și există energii foarte mari care se vor trezi. Corpul omenesc e ca un computer: își reduce la maximum consumul și cândva va izbucni. Din păcate, din cauz lipsei de viziune care există din punct de vedere cultural, în general în România, suferă foarte mulți oameni și nu reușim să progresăm cumva. Eu sunt puțin dezamăgit de zona instituțională a teatrului, unde nu există interes foarte mare”, afirmă actorul.