Unde este predictibilitatea și fundamentarea politicilor publice?!
Articol de Mircea Apostolescu, 27 ianuarie 2021, 14:29
Una dintre temele importante ale campaniei pentru alegerile locale de anul trecut a fost aceea a calității deciziilor de guvernare locală, a predictibiltății și fundamentării politicilor publice.
Acestea ar trebui adoptate, spuneau mulți dintre candidații de atunci, cu profesionalism, în urma unor studii de fundamentare, a unor analize de impact, nu după ureche.
Iată, astăzi, un studiu de caz, în acest sens.
Pe 15 iulie anul trecut, Consiliul General al Municipiului București adpota Hotărârea nr 282/15.07.2020 privind „aprobarea demarării procedurilor necesare în vederea fuziunii prin absorbție între Compania Municipală Termoenergetica București SA, în calitate de societate absorbantă, și Compania Municipală Energetica Servicii București, în calitate de societate absorbită”.
Raportul comun de specialitate pentru aprobarea proiectului HCGMB 282/15.07.2020 a fost întocmit, pe 30.06.2020, de către Direcția de Guvernanță Corporativă și cea Juridică a Primăriei Capitalei și semnat de către directorii de resort, domnii Marius Manolache, respectiv Adrian Iordache.
Prin acest Raport comun de specialitate, de le finele lui iunie trecut, cele două direcții identifică un număr impresionant de avantaje ale fuziunii între cele două companii municipale.
Printre acestea s-ar fi numărat:
– creșterea calității serviciului public de termoficare, dar și a eficienței economice ale noii companii;
– reducerea costurilor de funcționare;
– mai buna alocare a resurselor;
– îmbunătățirea timpilor de modernizare și intervenție în domeniul specific de activitate;
– eficientizarea managementului noii companii;
– creșterea puterii de negociere a noii societăți atât cu furnizorii, cât și și cu băncile.
Iată, însă, că, acum câteva zile, pe 25 ianuarie, CM Energetica Servicii București depunea Adresa nr 266 prin care ar aduce „Argumente legale/tehnice în vederea revocării/abrogării HCGMB 282/15.07.2020.
Conform acestei adrese, fuziunea celor două companii municipale ar eluda Legea Concurenței nr 21/1996, ar avea drept consecință anularea contractului de reabilitare a celor 62 km de rețea de termoficare, ceea ce ar duce la imposibilitatea realizării de lucrări de reabilitare/modernizare a rețelei de termoficare în acest an.
De asemenea, fuziunea ar avea drept rezultat pierderea finanțării europene prin contractul de finanțare semnat de către CM Energetica Servicii și aflat în derulare, potrivit adresei menționate.
La nici un an de la raportul de la finele lui iunie trecut, un nou Raport comun de specialitate, de astă dată pentru abrogarea HCGMB 282/15.07.2020, raport elaborat de către aceleași două direcții de la Primăria Capitalei, cea de Guvernanță Corporativă și cea Juridică, și semnat de către aceeași domni directori, susține contrariul celor afirmate în Raportul comun de specialitate din 30.06.2020, spunând că fuziunea celor două companii ar avea „drept consecință negativă nedeclararea realității situației de fapt – vulnerabilitate majoră în accesarea fondurilor europene”.
Consilierul Municipal Ioana Stoica a declarat pentru București FM că „La interval de nici un an de zile, aceleași două direcții de specialitate de la Primăria Capitalei, cea de Guvernanță Corporativă și cea Juridică, ne trimit două rapoarte de specialitate care se bat cap în cap.
Pe 30 iunie anul trecut, ne spun că fuziunea celor două companii municipale ar aduce o mulțime de avantaje, printre care îmbunătățirea calității serviciului, creșterea eficienței economice și manageriale, creșterea capacității de modernizare a rețelei de termoficare etc. Acum, aceleași direcții de specialitate ne spun că aceeași fuziune ar aduce o grămadă de nenorociri, printre care pierderea finanțării europene.
Care este adevărul, cel din iunie sau cel de acum?
Ce facem noi, în Consiliul General? Ne jucăm cu hotărârile de Consiliu? Azi le aprobăm, peste șase luni le abrogăm?
Unde este predictibilitate deciziei?
Unde este fundamentarea politicilor publice pe studii de impact”, se întreabă Ioana Stoica.