LIVE TEXT: Președintele Klaus Iohannis comentează tragedia soldată cu 5 morți la Spitalul „Matei Balș”!

Președintele Klaus Iohannis a vizitat Institutul „Matei Balș”, după tragedia în care au murit cinci persoane, în urma unui incendiu la unul dintre pavilioanele spitalului.

„Ce pot să spun este că îmi pare foarte rău. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane le doresc însănătoșire grabnică. Ei au fost transportați la alte spitale unde vor fi tratați corespunzător.

Am discutat, încă de când au fost anunțate forțele de intervenție, în permanență cu cei care condus intervenția și până în momentul de față am primit toate datele care sunt certe despre intervenție.

A fost o intervenție foarte complicată cu foarte multe forțe implicate, s-a reacționat extrem de rapid, în foarte puține minute, de forțele de intervenție. Au intervenit, au stins focul, au mutat pacienții la alte spitale însă, din păcate pentru câțiva, a fost prea târziu. Totuși, țin să felicit forțele de intervenție pentru promptitudine intervenției aici, la acest incendiu groaznic.

Este foarte clar că trebuie rapid trase niște concluzii și venit cu soluții. Situația se repetă cumva.  Am avut o tragedie la Piatra Neamț, avem acum, aici la Balș această tragedie. Au fost incendii mai mici la alte spitale și cu siguranță motivele sunt diverse, ele sunt anchetate și anchetele vor scoate, fără îndoială, la lumină ce s-a întâmplat, cine este vinovat și vinovații vor fi sancționați.

După părerea mea, problema este mult mai amplă. Aici avem de aface cu probleme structurale în spitalele din România și am solicitat noului ministru al Sănătății să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă pentru întregul sistem de sănătate din România și aștept cât de curând primele idei pentru a putea demara această reformă.

Nu vreau să închei înainte de a spune ceva despre persoanele care în aceste săptămâni au fost și rămân eroii mei: medicii, asistentele, întregul personal.

Ei au depus eforturi supraomenești, lucrează de un an de zile în condiții de stres, complicate, cu personal prea puțin și îmi exprim admirația pentru tot personalul medical.

Tot ce merită ei sunt laude și încurajări. Dar pentru cei care administrează sistemul, repet, este nevoie de o reformă profundă fiindcă astfel de lucruri nu trebuie să se repete”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.