Yolanda Crețescu (psiholog, clinician și psihoterapeut): ”Adolescența este vârsta trăirilor intense”
Articol de , 5 februarie 2021, 11:39
Despre o linie telefonică dedicată adolescenților, problemele cu care aceștia se confruntă, rolul părinților au aflat Andreea Bratu și Alex Minculescu de la Yolanda Crețescu, Președintele Asociației Happy Minds, psiholog, clinician și psihoterapeut, invitată în matinalul ”Bună dimineața, București!” pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm, via Skye.
Reprezentanta Asociației ”Zi de Bine” și a proiectului adolescenti.deprehub.ro explică: ”Când spunem Generația Z, vorbim de tinerii născuți în intervalul 1995-2001. Este un lot de 5.000 de oameni care au beneficiat de serviciile de prehub. Ne-am pus întrebarea ce s-a întâmplat cu ei. Sunt peste 40% cei care se află în acest interval de 19-25 de ani. Deci, este clar că ceva înainte de 19 ani s-a întâmplat cu ei. Este foarte multă presiune pe copiii noștri. Sistemul educațional a pus presiune pe ei. Se doresc a fi cei mai buni și ajungem în viața reală și cel mai bun nu mai există și atunci ei se dezechilibrează. Așteptările foarte mari pe care noi le avem de la ei ajung să îi dezechilibreze.”
”Ne confruntăm pentru prima dată cu o schimbare radicală de paradigmă. Parentajul este un termen de care ne-am săturat. Dar, avem nevoie de o școală de părinți. La adolescent.deprehub.ro a trebuit să construim imstrumente care să fie pe limbajul și în accepțiunea adolescenților noștri. Din păcate nu putem pune la dispoziția copiilor noștri teste validate științific, întrucât ne trebuie acordul părinților. Dar ne-am propus să facem acest termometru al stării de bine al adolecenților în România. TeenLine are 60 de specialiști care răspund și astfel putem să îi direcționam cât mai bine. Adolescența este vârsta trăirilor intense”, explică Yolanda Crețescu.