Nicusor Dan dorește ELCEN în curtea TERMOENERGETICA
Articol de Mircea Apostolescu, 11 februarie 2021, 16:15
Marți, primarul general al Capitalei Nicușor Dan reitera intenția fermă de a cumpăra ELCEN, pentru ca, astfel, Municipalitatea să poată controla atât producția, cât și transportul și distribuția energiei termice.
Această afirmație vine să întărească anunțul privind depunerea scrisorii de intenție privind cumpărarea activelor ELCEN, anunț pe care edilul șef îl făcea cu mai bine de o lună în urmă.
Cumpărarea de către PMB a CET-urilor ELCEN este, însă, condiționată, așa cum declara Nicușor Dan, de reevaluarea acestor active, iar primarul general credea că această nouă valoare ar trebui să fie mai mică decât cea din anul 2016, întrucât Electrocentrale București nu ar mai fi făcut investiții în acest timp.
Cumpărarea capacităților de producție ale ELCEN urmează să fie dublată de modernizarea a 53 km de rețea primară de termoficare, în acest an.
Aceste eforturi financiare vin pe fondul crizei financiare pe care o traversează Primăria Capitalei. Tot Nicușor Dan anunța că datoriile municipalității bucureștene se cifrează la 2,5 miliarde de lei, iar investițiile – inclusiv cei 53 de km de rețea de termoficare, ar urma să se realizeze din împrumuturi de la bănci.
Pentru a elucida problema cumpărării activelor ELCEN, am apelat la expertul în insolvență Florian Mateiță.
Acesta spune că, în conformitate cu Planul de reorganizare a ELCEN modificat, Electrocentrale București S.A. ar trebui să respingă oferta Primăriei Capitalei ca neconformă și să scoată activele, adică CET-urile, pe piață .
Asta deoarece Planul de reorganizare a ELCEN oferă PMB și altor instituții sau companii de stat un drept de preempțiune la cumpărarea activelor, dar la prețul stabilit în plan și cu acoperirea investițiilor efectuate de către ELCEN și a contravalorii stocurilor de la momentul respectiv.
Prețul stabilit de Planul de reorganizare a ELCEN prevede un preț al activelor de aproximativ 1,5 miliarde lei, explică Florian Mateiță.
„Transferul de afacere va include:
- Activele de producție în totalitatea lor (cele 4 CET-uri și
toate activele suport aferente lor) - Stocuri de combustibili, materii prime
- Stocuri de piese de schimb și consumabile
- Personal direct productiv, personal administrativ
- Contracte de achiziții, inclusive de prestări servicii
- Contracte de mentenanță și reparații
- Contracte de vânzare
- Licențe, autorizații cu excepția celor ce prin natura lor nu
pot face obiectul transferului. - Active curente, inclusiv avansuri către furnizori pentru
proiecte de investițiiîn curs; - Pasive curente;
- Orice alte elemente necesare continuității activității
operaționale;
Prețul transferului activității de producție va fi egal cu cel al valorii de evaluare la valoare de piață a activelor de producție, respectiv 1,449 miliarde (conform raportului de evaluare Veridio datat 21
Martie 2018), la care se adaugă contravaloarea investițiilor realizate și în curs, de la momentul intrării în insolvență, ce vor fi realizate/în curs până la momentul transferului, precum și a contravalorii stocurilor de la data transferului.
4. Achitarea creditorilor ELCEN Creditorii înscriși în tabelul definitiv al ELCEN urmează a fi achitați”, se spune în Planul de reorganizare al ELCEN, la pagina 103.
În plus, nu doar că Primăria Capitalei ar fi trebuit să accepte prețul din Planul de reorganizare, dar ar fi trebuit și să arate de unde are banii, adică să indice sursele de finanțare, mai spune expertul în insolvență.
„Menționăm, faptul că transferul de afacere către entitățile care vor avea prioritate se va realiza la aceeași valoare, respectiv valoarea de piață a activelor transferate stabilită prin evaluarea realizată în procedură, în baza unei oferte angajante de cumpărare, prin care să se facă dovada disponibilității surselor de finanțare, precum și a solvabilității încă de la momentul manifestării intenției de cumpărare”, se spune în Planul de reorganizare ELCEN, la pagina 101.
Dacă niciuna dintre părțile care se bucură de dreptul de preempțiune nu face o „ofertă angajantă”, în termenul stabilit, ELCEN ar trebui să scoată CET-urile pe piață, conform propriului Plan de reorganizare.
Pentru a reevalua activele, ELCEN ar fi trebuit să își modifice propriul Plan de reorganizare în acest sens. Ceea ce nu se poate face decât cu acordul Comitetului creditorilor ELCEN, a declarat Mateiță pentru București FM.
Conform Buletinului Procedurilor de Insolvență (BPI) un Comitet al creditorilor a aprobat angajarea unui expert în evaluarea activelor. Numai că din acel Comitet al creditorilor au făcut parte și trei entități care nu mai aveau calitatea de creditori ai ELCEN, deoarece creanțele lor fuseseră plătite, atrage atenția expertul în insolvență Florian Mateiță.