Vaccinul anti Covid -19 serul salvator sau licoarea ocultă!

Covid-19 a pus la incercare grea imaginatia fiecaruia dintre noi. Daca pana acum „gustam” povestile SF si puteam sa ne facem tot felul de scenarii, acum unii dintre noi le-au strigat cu glas tare. O conspiratie mondiala, o unealta a railor impotriva bunilor si a celor bogati impotriva celor saraci. Iar aparitia vaccinului a ascutit si mai tare mintile: otrava, cipuri chiar si romaneasca „apa de ploaie”.

Specialistii insa, adica cei care se pricep cu adevarat la stiinta, si mai putin la scenarii, spun ca situatia este cat se poate de simpla. „Este o competitie intre virus si fiecare dintre noi. Scopul virusului este de a se hrani. Noi trebuie sa ne aparam, sa evitam efectele negative, aici ne ajuta vaccinul. Cred ca lupta o vom castiga cu puterea stiintei. Cresterea secventierii virusului e inca un pas iar asta ne va ajuta. Ar fi minunat sa nu mai fim luati prin surprindere de o alta tulpina”, explică medicul Marius Geanta.

Virusul a pandit dupa colt insa se arata sub diferite forme, spunem noi. Medicii le numesc tulpini. Si chiar si aici avem ajutor. „Secventierea presupune identificarea materialului genetic a virusului. Nu se face de rutina desi se recomanda ca 10% dintre cazurile de covid sa fie secventiate. Echipamente exista in Romania. Ceea ce trebuie este ca sistemul sa-si propuna sa faca asta. Sa se intample zi de zi. Nu este atat de costisitor. Daca va creste numarul de teste, costul secventierii va scadea. Aceasta practica ar trebui sa fie obisnuita in sanatatea publica”, precizeaza expertul.

Noi mergem mai departe cu teoriile in necunostinta de cauza, de ce trei vaccinuri, de ce au parut asa de repede si de ce ultimul aparut difera?
„Toate previn formele grave. Probabilitatea de a te infecta este spre zero. Este elementul comun al celor 3 vaccinuri. Populatia cu varsta de peste 55 de ani a fost slab reprezentata in studii si este normala reactia de a vaccina populatia de pana in aceasta varsta cu Astra Zenecca. Aceasta este diferenta. Diferenta pana la rapel …ne uitam la prospect si vedem studiile facute”, ne invata medicul.

Informatia vine peste noi ca un bulgare de zapada. Toata lumea se coalizeaza in lupta impotriva acestui dusman. Dar se zbat si tarile de unele singure. De exemplu Israelul care este pe cale de a gasi leacul.
„29 din 30 de pacienti s-au vindecat. Important de vazut este forma bolii, in ce moment al bolii s-a administrat medicamentul. Datele sunt incurajatoare dar sunt mai multi pasi de facut. Datele trebuie confirmate in studii”, vorbeste cu precautie Geanta.

Tehnologia si stiinta sunt singurele noastre arme cu care putem merge la victorie. Ar trebui sa fim suficient de rationali sa incercam sa le intelegem si sa dam credit unor oameni care si-au unit fortele pentru ca noi sa traim. Teoriile conspiratiei ar trebui lasate in carti iar noi sa le savuram rasfoindu-le paginile. „Tehnologia si utilizarea ei ne vor duce inainte. Trebuie sa vedem ce ne dorim de la tehnologie. De exemplu o persoana care a facut covid poate beneficia de pe urma secventierii genomului. Apoi vorbim despre sanatatea publica, in general. Avem tot felul de gageturi care ne dau informatii despre sanatatea noastra; trebuie sa le folosim”.

Romania tine pasul si-l tine bine. Evident cu micile scapari inerente unei crize de acest nivel. Si, evident, cu micile derapaje, scuzate poate de frica, ale unora dintre semanii nostri. Marius Geanta da un punctaj bun la acest capitol. „Romania sta bine. Exista cerere din partea oamenilor. Suntem in etapa a doua dar sa vedem cum se va mentien trendul cand vaccinarea va fi deschisa tuturor.”

Despre vaccin si vaccinare am vorbit astazi In Comunitate cu Marius Geanta, presedintele Centrului pentru Inovatie in Medicina.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.