VIDEO: Concedii cu restricții și fără vouchere de vacanță!

Sursa foto: Sorin Pavel

„Țara noastră aur poartă, noi…”

Noi și întreaga lume, încercăm să ne revenim după această perioadă. Și, o dată cu noi, și țările noastre: cu economie, cu educație, cu turism.

Turismul a fost, poate, unul dintre cele mai afectate sectoare. Călătoriile s-au oprit. Și din păcate, nici acum situația nu a revenit la normal.

Patronatele din turismul românesc sunt nemulțumite că statul nu le acordă sprijinul promis. Ba, mai mult, anul acesta nu mai dă vouchere de vacanță anjajaților de la stat. Ideea acestor tichete nu este de ieri, de azi, ne spune Diana Iluț, vicepreședinte ANAT.

„Această idee a fost ideea unui membru ANAT pentru încurajarea turismului balneo. E veche de 10 ani. Și nu este o idee pur românească. Majoritatea țărilor folosesc în continuare astfel de măsuri pentru a-și sprijini propriul turism. Impactul a fost extrem de bun. Au stimulat industria; foarte multă lumea a folosit în turismul rural și atunci toți cei care au contribuit la activitatea pensiunilor, micii intreprinzători au avut de câștigat.”

Patronatele spun că justificarea autorităților nu este justificată. Noi facem totul…pe dos.

„Atunci când toată lumea vorbește că avem nevoie de sprijin, să ieșim, să socializăm, păstrând regulile, ni se taie aceste oportunități. Justificarea autorităților, pe lângă lipsa banilor, este că sunt vouchere de anii trecuți, nefolosite. Însă numărul lor și valoarea sunt foarte reduse. Nimeni nu ne-a spus valoarea exactă a acestora.”

Ca aruncatul pisicii este un comportament des întâlnit la noi, știm cu toții. Tichetele au o valoare clară și trebuie să se știe, la fel de clar, și numărul lor. Asta ca să putem calcula adevărata valoare. Din nou, autoritățile se încurcă.

„Avem 2 sisteme de vouchere care funcționează simultan: pe hârtie și pe card. Toate au fost plătite de emitent. Avem 3 mari entități. Banii sunt la ei, nu la autoritățile statului. Ei sunt cei care ar trebui să știe câte tichete au fost achitate și câte le-au fost rambursate. Iar ministerele nu știu, Noi am solicitat răspuns la Ministerul Economiei. Ne-au trimis la Finanțe și înapoi. Apoi am solicitat răspuns din partea emitenților de carduri. Toată lumea pasează responsabilitatea dintr-o parte în cealaltă. Banii nu s-au întors în industrie pentru că guvernanții au prelungit valabilitatea.”

Când ajunge cuțitul la os, mămăliga românului explodează. Oamenii sunt în stradă și cer, spun ei, doar ce le-a fost promis: 2,5 miliarde de lei. Și susținere, ca în alte țări. Că, în definitiv, tot pentru noi o facem.

„Azi în toată țara, toate agențiile de turism au fost închise între 12 și 12:30. Și majoritatea hotelurilor și restaurantelor. Au transmis un mesaj. Din păcate nu am primit ajutor. Trebuie să ne uităm în curtea celorlalți. Grecia, Spania, Franța; acolo guvernul a susținut reluarea turismului.

Sunt firme românești care au beneficiat de ajutor din Germania. Am primit varianta șomajului tehnic dar a fost pentru toată industria și apoi avem Kurzarbeit-protecția angajaților.

Turismul în România înseamnă foarte multe afaceri mici, de familie. Acestea au suferit cel mai tare pentru că nu aveau în spate un numerar care să le asigure traiul în astfel de situații.”

Cei care lucrează în sistem și îl cunsosc bine, spun că ne vom schimba percepția asupra turismului. Nu mai departe de iarna acestui an, românii s-au reorientat. Pentru că, nu, întotdeauna găsim o portiță. Însă asta va da peste cap turismul local dacă nu este ajutat.

„Revelația acestui sezon de iarnă au fost destinațiile exotice. În niciun an nu au fost curse directe. Cu siguranță se va schimba tot ceea ce înseamnă turismul. Și mai ales cel exotic. Până acum aveam varianta de socializare dar din comoditate alegeam varianta online. Dar vom fugi de asta când se va termina pandemia. Acum toți căutăm să ne întâlnim chiar dacă este interzis. Destinațiile exotice au fost o alternativă pentru că nu am avut alte variante.”

Oamenii nu se lasă, însă. Și fac o promisiune autorităților.

„Turismul va trăi cu sau fără spijin. Dacă scopul guvernaților este să-l omoare, nu vor reuși. Dar ne va fi foarte greu să intrăm în competiție cu alți operatori europeni. Va fi greu. Suntem trimiși cu pieptul gol fără niciun sprijin. Dar turismul va rezista.”

Am disctat astăzi despre ce se întâmplă în industria turismului, În Comunitate, cu Diana Iluț, vicepresedinte ANAT.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.