Școala în pandemie, o provocare și pentru părinți

Pandemia nu a schimbat doar modul de a face școală al copiilor ci și pe cel al părinților care au fost nevoiti să rămână acasă și să stea cu copiii. Unii au trebuit să muncească online stând în același timp cu un ochi pe copilul care si el participa la cursuri – firește tot online. Altii, dimpotrivă au trebuit să nu deranjeze fiica sau fiul aflati la gimnaziu sau la liceu iar în acest timp să meargă prin casă aproape în vârful picioarelor. Pe scurt, și părinți și copii au trebuit să se adapteze din mers unui nou mod de viață. Unele organizații non-guvernamentale au mai încercat să le vină în ajutor cu numere de telefon ce se accesau gratuit si cu sfaturi pentru părinți pentru gestionarea stărilor emoționale ale copiilor. Aceasta nu a fost ceva ușor nici pentru ei și nimeni nu i-a pregătit pentru o astfel de situație. Si au fost multe schimbări reale sau doar aparente la care părinții au trebuit să se adapteze din mers. De exemplu, la prima vedere părea să fi dispărut bullying-ul deoarece copiii nu mai mergeau la școală și se mai întâlneau nici cu posibili agresori dar nici cu alti copii care le puteau deveni victime. Însă nu a fost greu pentru părinți să constate că bullying-ul s-a mutat online, a spus Eugen Ilea vice-presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Părinți din România, invitat în editia de astăzi a emisiunii ”În Comunitate”. Unii copii, de exemplu râdeau de ceea ce aveau alți colegi în casă. Însă dincolo de toate acestea, scoala online a câștigat fațete noi iar pe viitor școala online va fi mult mai prezentă în viața copiilor decât era până acum. Insă pe viitor această formă de predare va fi, de fapt, o completare a scolii de tip clasic.

Însă școala online a avut și ea o influentă asupra copiilor. Mulți au fost afectați psihologic, nu mai reacționau cu alți membrii a familiei, se închideau în camera lor si se plângeau de oboseală. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care părinții au initiat acel demers pentru deschiderea scolilor. În același timp ei s-au vazut nevoiti sa apeleze la psihologi pentru a-i ajuta pe copii dar si ei nu odată au avut nevoie de ajutor specializat. Astfel, în această perioadă părinților le-a venit un ajutor nesperat de la un proiect ”Parinți și profesori împreună” elaborat înainte de pandemie. Psihologii implicați în proiect i-au ajutat pe părinți mai ales în perioada stării de urgență, ajungându-se și la un număr de 5000 de apeluri pe saptamână atât de la părinți cât și de la profesori. Aceștia din urmă au avut si ei stări de anxietate deoarece trebuiau să se adapteze la situații noi de predare si verificare a elevilor dar si de comunicare cu elevii.

În această perioadă a crescut și rata de abandon școlar deoarece au existat si copii care nu aveau acces la scoala online deoarece fie acele gospodarii nu erau conectate la internet iar unii dintre ei nu aveau tabletele sau computerele necesare. De asemenea, au fost si părinti care au cumpărat fie atunci echipamentul electronic necesar copilului pentru a participa la cursurile online fie mai târziu când computerele si tabletele mai vechi nu au mai functionat ceea ce a însemnat o cheltuială în plus pentru familie.

Insă, cu toate acestea, chiar dacă acum copiii sunt –ce-i drept, o parte din ei- la școală iar alții continuă școala online, ei se gândesc deja la vacanță. O oarecare teamă a lor nu este aceea că nu ar avea vacanțe ci că structura vacantelor se va modifica. Însă Eugen Ilea, a precizat că structura vacanțelor deocamdată va rămâne aceiași. Însă chiar dacă vacanțele sunt mai aproape sau mai departe, Eugen Ilea recomandă părinților să socializeze mai mult cu copii lor. Nu este simplu deoarece si adulții au problemele lor destul de mult complicate de situatia impusă de pandemie însă ei să nu lase toate aceste probleme să îi afecteze si pe copii deoarece in cazul lor rezultatul at putea fi esec scolar sau chiar abandon.

Parinții nu au incă liniște chiar dacă acum o parte din copii merg la scoală. Ei si-ar dori pentru școlarii lor clase mai aerisite si cu mai putini elevi.

Sunt și alte îngrijorări ale părinților legate de modificarea examinării la clasa a 8-a și la clasa a 12-a. Cel mai mult îi îngrijorează introducerea unor elemente care sunt adesea si in testele PISA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.