VIDEO: Ina Ilie, psihopedagog: ”Școala online ne arată valorile familiei!”

În contextul COVID-19, viețile copiilor noștri s-au mutat în online. Spațiul propriilor case și ecranele telefoanelor și ale laptopurilor sunt acum loc de joacă și sală de curs.

”Generația copiilor de acum trece printr-un experiment”, spune Ina Ilie, psihopedagog și creator de cursuri pentru copii și părinți (inailie.ro). Școala impune folosirea tehnologiei, deci e greu să ne luptăm cu dependența de calculator. Nu ne dăm seama că perioada de expunere la calculator este foarte mare și influențează dezvoltarea copiilor. Nimic nu se poate compara cu interacțiunea reală, umană.

Perioada asta scoate, în egală măsură, ce e mai bun și ce e mai rău în noi. Acum se vede diferența dintre profesori, dar și valorile morale pe care le dobândește un copil în familie. Școala online permite un ajutor permanent din partea părinților, care este în defavoarea copiilor – elevii nu află propria valoare, nu cunosc locul real în clasamentul clasei. În momentul în care copilul știe că pentru părinte contează nota (și doar nota!), se va conforma și se va focusa pe asta. Întrebările către copil ar trebui direcționate către sentimentele și stările lui: ”cum te-ai simțit azi?”, ”ai aflat ceva care te-a făcut să te simți bine?”, ”vrei să-mi povestești ceva?”.

Copilul are nevoie de iubire, atenție și recunoaștere!

E o diferență foarte mare între ce cere și ce ar trebui să ceară școala din partea copiilor. Se pune acces pe rezultate, când ar trebui pus accent pe proces, pe progres și pe evaluările progresului.

spune că vor performa cei care sunt apreciați pentru efort, cei cărora li se recunoaște munca și efortul depus.

Ina Ilie este de părere că este o mare greșeală să comparăm copiii între ei!

Comparația reprezintă rădăcina răului și este o mare sursă de anxietate, de stress și de frustrare pentru cei mici.
E mai important pentru un copil să fie fericit, să aibă prieteni, să se simtă ocrotit și în siguranță decât să aibă 10 pe linie!

Cu experiența ei, pornind de la cursurile susținute în egală măsură pentru copii și pentru părinți, dar și de la rolul de mamă a doi băieți, Ina Ilie ne spune câteva sfaturi concrete:
– Nu jucați jocuri video înainte de a face teme! Pentru eficență, ordinea este fix invers!
– Dacă vrem să antrenăm atenția și concentrarea, trebuie s-o facem pe ceva ce le place! După ce a deprins asta, aducem ce a învățat la momentul ”să facem teme!”
– Faceți pași mici și constanți! Exemplu: 5 pagini pe zi dintr-o carte, dacă ceea ce doriți să stimulați este lectura.
– Dați-i posibilitatea de a alege (între două lucruri/activități pe care le vizați).
– Consecvența este extrem de importantă!
– Combinați utilul (”ceea ce trebuie să obținem”) cu plăcutul (”ce îi place să facă”).

Aflați ce ar schimba Ina Ilie în sistemul de învățământ și cum ar explora punctele forte ale copiilor în procesul de învățare din emisiunea ”Întâlniri Capitale”. Realizator – Flavia Voinea

Ina Ilie este psihopedagog și deține un master in Cognitive Sciences. Predă cursuri de gândire pentru școlari și cursuri pentru părinți de optimizarea învățării copiilor.

Psihologul Carol Dweck (autoarea lucrării ”Mindset”)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.