Consumul regulat de cofeină afectează substanţa cenuşie a creierului!
Articol de bucurestifm, 18 februarie 2021, 13:55
Cercetătorii de la Universitatea din Basel au descoperit modul în care consumul regulat de cofeină afectează substanţa cenuşie a creierului.
Rezultatele experimentelor au fost publicate în revista „Cerebral Cortex”. Studiul a implicat un grup de douăzeci de tineri care beau în mod regulat cafea. Experimentul a fost împărţit în două etape de câte zece zile.
În prima perioadă, acestora li s-au administrat pastile cu cofeină, iar în a doua etapă – pastile placebo. La sfârşitul fiecărui interval de timp, cercetătorii au studiat volumul de substanţă cenuşie al voluntarilor şi calitatea somnului lor.
Conform datelor obţinute, durata somnului participanţilor a fost aceeaşi, indiferent dacă au luat cafeină sau capsule placebo. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit o diferenţă semnificativă în volumul de substanţă cenuşie, care este mai mare la cei care nu consumă cofeină.
Diferenţa este deosebit de vizibilă în lobul temporal medial drept, inclusiv în hipocampus, zona creierului responsabilă pentru consolidarea memoriei.
„Rezultatele studiului nu arată un efect negativ al cofeinei asupra creierului, însă este clar că, atunci când este consumată zilnic, afectează funcţiile cognitive”, a susţinut profesorul Carolin Reichert de la Universitatea din Basel.
În cele din urmă, experţii au ajuns la concluzia că, după zece zile de abstinenţă de la cofeină, ţesutul cerebral al subiecţilor s-a recuperat.