Legea compostării imposibil de aplicat in București!
Articol de Mircea Apostolescu, 23 februarie 2021, 11:21
Autoritățile locale și centrale par să nu știe de întrarea în vigoare a Legii 171/2020.
Legea 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, adoptată în august anul trecut, a întrat în vigoare sâmbăta care tocmai a trecut, după o perioadă de grație de șase luni.
Nu am auzit ca vreo primărie de sector sau Municipalitate să bage în seamă aceasta nouă reglementare, care prevede noi obligații în sarcina autorităților locale.
Deși primarul general și primarii de sectoare s-au întâlnit, din două în două săptămâni, în comunicatele de presă ulterioare întâlnirilor nu s-a făcut vorbire despre vreo măsură privind aplicarea acestei legi.
Ce prevede Legea compostului…
În esență, legea transpune în legislația noastră o obligație pe care o au toate statele membre ale Uniunii – Directiva (UE) 2018/851.
Noua lege își propune să facă un pas înainte în ceea ce privește colectarea separată și valorificarea deșeurilor, un pas mai departe către reducerea cantității de gunoi depozitate la gropile de gunoi. Astfel, Legea 181/2020 instituie, în sarcina autorităților administrației publice locale, colectarea selectivă a deșeurilor ”din ușă în ușă”, în mediul urban, și încurajarea compostării individuale în gospodăriile rurale.
Până acum, obligația în sarcina administrației publice locale viza doar simpla colectare selectivă a deșeurilor. Însă, chiar și așa, proporția de colectare separată este de maximum 15%, la nivel național.
Potrivit prevederilor Legii 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci”, şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.
Rezultă din textul legii că, atât firmele, asociațiile de proprietari, cât şi persoanele fizice, au, de sâmbătă, obligația de a colecta separat biodeșeurile şi de a le depune în spațiile indicate sau de a le preda unor firme autorizate să le colecteze.
Ce înseamnă biodeșeurile?
Revenind la Legea nr. 181/2020, potrivit definiției acesteia biodeșeurile sunt cele provenite din grădini și parcuri, de pe alimente stradale, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firmele de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeurile similare ce provin din unitățile de prelucrare a produselor alimentare.
Așadar, autoritățile locale au, începând de sâmbătă, obligația de a asigura colectarea separată și compostarea deșeurilor biodegradabile, atât cele provenind de la populație, cât și cele provenite din toaletarea vegetației din parcuri, de pe aliniamentele stradale sau orice alte spații verzi.
Dar, de asemenea, dacă o asociație de proprietari își curăță spațiul verde din fața locului sau o persoană fizică își curăță curtea sau grădina locuinței individuale și aruncă deșeurile biodegradabile la un loc cu celelalte, riscă să fie amendate.
Mai mult decât atât, resturile de legume, fructe și alte alimente sunt și ele deșeuri biodegradabile. Deci, ce ar trebui să facem cu ele, pentru a nu risca să fim amendați pentru încălcarea Legii 181?
Și sancțiunile nu sunt deloc mici. Pentru nerespectarea prevederilor Legii 181/2020, pot fi aplicate sancțiuni, pentru cei care nu vor colecta separat, ce se pot ridica chiar până la la 20.000 de lei.
Astfel, de la data întrării în vigoare Legii 181/2020, adică de sâmbătă, 20 februarie 2021, comisarii Gărzii de Mediu pot aplica sancţiuni cu amenzi cuprinse între 400-800 de lei, dacă e vorba de simplii cetățeni, sau cu sume între 10.000 și 20.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice, pentru cei care încalcă obligația de a colecta separat aceste deșeuri.
Aceeași amendă este stabilită pentru încălcarea obligației de a depune deșeurile în spațiile indicate sau obligației de a preda colectorilor aceste deșeuri, conform reglementării întrate în vigoare sâmbăta trecută.
Dar, suntem sau nu pregătiți – autorități locale, companii, asociații de proprietari și cetățeni, pentru a aplica această lege?
Presedintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță spune că, în București, Legea 171/2020 este imposibil de aplicat, în acest moment.
Nu doar că nu există infrastructura necesară, adică asociațiile de proprietari nu au fost dotate cu o pubelă separată pentru colectarea deșeurilor biodegradabile. Dar nici contractele de delegare a serviciului public de salubritate încheiate între primăriile de sector și operatorii de salubritate nu au fost modificate, în sensul introducerii obligativității colectării separate a biodeșeurilor.
Această modificare contractuală nu este doar o chestiune formală, pentru că ea presupune costuri suplimentare care să acopere cheltuielile pentru infrastructura de colectare separată și trecerile suplimentare pe care operatorii de salubritate ar trebui să le facă pentru ridicarea separată a deșeurilor biodegradabile, explică Mihai Mereuță.
Șeful Ligii „Habitat” mai spune că autoritățile locale ar trebui să se impiice atât în crearea unei infrastructuri unitare pentru colectarea selectivă a deșeurilor, la nivelul întregului București și pentru informarea și educarea cetățenilor.
În plus, ar trebui rezolvată problema tubulaturi pentru gunoi din blițurile înalte, tubulatură care face imposibil controlul deșeurilor, a felului în care ele sunt aruncate, mai susține Mereuță.
Colectarea selectivă, un proces amânat, care ar trebui dus la îndeplinire până în 2023…
Țara noastră, și-a asumat, față de partenerii europeni, obligația de a reduce cantitatea de deșeuri cu 50%, prin colectarea selectivă și valorificarea acestora, până la finele anului trecut. Evident că Target-ul a fost ratat și termenul a fost prorogat până în 2023.
Acum, alături de alte state europene, România este obligată să atingă o nouă țintă în domeniul colectării selective până în 2023.
Asta în condițiile în care, în prezent, în România se reciclează sub 15% din totalul deșeurilor municipale, sub formă de hârtie, plastic, metal și sticlă, iar până în 2025, adică în mai puțin de cinci ani, normele europene ne obligă să ajungem la 55%.