Rusia – o „democrație” otrăvită!
Articol de dianamatei, 23 februarie 2021, 16:53
O bomba cu ceas sta sa explodeze in Rusia. Cazul Aleksei Navalnîi a captat atentia intregii lumi si, acum toata lumea sta cu ochii pe ce se intampla la Moscova. A fost sau nu otravit Navalnîi. Se intreaba si acuza occidentul si nu numai.
Analistul politic Dan Dungaciu pune, si el, o intrebare occidentului. „Daca tu crezi ca a fost otravit cum mai stai la discutii cu Rusia?”
Bomba pe care o constituie luptatorul pentru libertate ar putea intra in faza de dezamorsare pentru ca rusii nu-si permit niciun pas gresit. Iar Rusia a inceput sa fie trasa de urechi „Vor trece alegerile parlamentare din septembrie iar dupa negocierile dintre rusi si Occident, Navalnîi va fi o bomba mai putin periculoasa. Este cel mai aparat om din lumea asta. Daca i se intampla ceva, Kremlinul va avea de pierdut. S-a pornit un regim de sanctiuni. S-a a juns la un nivel…tintele sunt mici si astepta toata lumea tinta mare: decuplarea Federatiei Ruse de la spatiul euroatlantic de la North Streem 2. Daca se va opri, va da un semnal puternic pentru ca nu e vorba numai despre gazul care vine pe conducta, este vorba despre bani”.
Situatii ca cea de acum ne duc inapoi in istorie. Iar Dan Dungaciu le gaseste, cumva, o explicatie. „Raul a fost deja facut. Caderea Rusiei a fost fara precedent. Un stat care nu mai conta in politica externe. Asta era Rusia in anii 90. Rusia n-a mai fost la masa mare de atunci. Ce s-a intamplat a fost, din prisma cetateanului simplu, ceva rau. E o diferenta: despre cum vad rusii acesti ani si cum se vede din interior. Putin a venit in 99 in functii de conducere si a vrut sa „reamenajeze”. Putin a restaurat Rusia, asa cum stia el, si a dat siguranta rusilor. Acolo este o ruptura intre generatii. Sunt tinerii care s-au nascut sub Putin. De asta „revolutia” lui Navalnîi este exclusiv pentru tineri”.
Chiar si in permanenta in defensiva, Rusia nu e tocmai un balaur cu sapte capete. Ba, din contra, are vulnerabilitati. Rusia are un complex de insecuritate. Spaima revolutiilor oraj a fost reala in Rusia. Pentru ei a fost un motiv de teama. daca Ucraina cade in mana Occidentului, Rusia nu se mai poate apara. Adancimea strategica vine de la Ucraina. Ei se tem cand vad Ucraina ca ar putea fi membra NATO si UE. Ei stiu ca sunt mai slabi ca occidentalii.
Cazul Navalîi mai aduce insa in discutie o alta problema: modul in care va functiona lumea de acum inainte si tot contextul international pe fondul caruia apar astfel de…incidente. „Nu mai suntem in logica razboiului rece. Viitorul ordinii mondiale se va construi in jurul a doi actori: America si China. Restul sunt actori de categorie medie, inclusiv Rusia. Rusia sunt suficient de abili sa nu se arunce in jocuri. Dupa intalnirea Nixon-Mao, America s-a pregatit pentru lupta cu Rusia. Acum suntem intr-o constructie, suntem in zorii unei configurari a ordinii mondiale. 30 de ani America a avut hegemonia”.
Romania face parte din lumea ” buna” deja de niste ani. Rusia nu accepta iar tratamentul este pe masura. „Linia de comunicare cu Romania se bazeaza pe urmatoarele fapte: Romania nu are o politica externa a ei, noi ne luam linia de la americani. Deveselu, de exemplu, nu se dicuta intre Moscova si Bucuresti. Romania este sclavul Americii. Relatia intre cele doua tari este inghetata in acest moment”.
„Atunci cand ai un hegemon, America, si ai un dusman care creste, China, un razboi este iminent.”
Ne-a explicat cazul Aleksei Navalnîi, astazi In Comunitate, in contextul mondial reasezat, analistul politic Dan Dungaciu.