Îndulcitorii artificiali ar putea accelera răspândirea rezistenţei la antibiotice!
Articol de bucurestifm, 1 martie 2021, 15:52
Îndulcitorii artificiali obișnuiți, cum ar fi zaharina și aspartamul, ar putea accelera răspândirea rezistenței la antibiotice, potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Queensland din Australia. Efectele lor asupra rezistenței la antibiotice erau necunoscute anterior.
Potrivit profesorului Jianhua Guo, de la Universitatea din Queensland, recent s-a investigat dacă îndulcitorii artificiali promovează transferul de gene de rezistență la antibiotice între bacterii.
„Studiile noastre anterioare au arătat că multe obiecte obișnuite de uz casnic promovează rezistența la antibiotice, Acest lucru se datorează, printre altele, triclosanului, un agent antimicrobian care este utilizat într-o gamă mare de bunuri de larg consum. Ne-am întrebat recent dacă îndulcitorii artificiali ar putea juca și ei un rol”, a spus omul de știință.
Echipa de cercetare a examinat patru îndulcitori artificiali consumați în mod obișnuit: zaharină, sucraloză, aspartam și acesulfam-K.
Zhigang Yu, student la Universitatea din Queensland, a explicat că îndulcitorii au accelerat semnificativ schimbul de bacterii printr-un proces cunoscut sub numele de conjugare: „Acest proces este considerat echivalentul bacterian al reproducerii sexuale și are loc atunci când două bacterii intră în contact direct. Genele de rezistență sunt transferate de la donator la destinatar și acesta din urma poate deveni o tulpină bacteriană multirezistentă”
Potrivit cercetătorilor, rezultatele, publicate recent în „The ISME Journal”, subliniază riscul potențial asociat cu prezența îndulcitorilor artificiali în alimentele și băuturile noastre.
Rezistența la antibiotice a devenit o amenințare majoră pentru sănătatea publică în întreaga lume.
Profesorul Jianhua Guo a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a testa dacă utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor artificiali poate promova rezistența la antibiotice în sistemul urinar și în cel intestinal uman.
„Devine clar că trebuie să fim foarte atenți atunci când folosim aceste produse obișnuite, deoarece utilizarea excesivă poate exacerba rapid problemele cauzate de rezistența la antibiotice”, a mai spus expertul.