La mulți ani, Radio România Târgu Mureș!

Pe 2 martie 2021 se împlinesc 63 de ani de la debutul programelor Studioului Teritorial Târgu Mureş al Radiodifuziunii Române.

Radio Târgu Mureş este un post multicultural care oferă publicului două programe care cumulează 40 ore de emisie/zi: un program cu emisiuni în limba română (24 ore/ zi) şi unul pentru minorităţ­i, cu durata de 16 ore/zi (în limbile maghiară, germană şi rromani). Complementare la programele difuzate on air sunt produsele media online, care includ şi streaming video live, începând din decembrie 2015, conform documentarului realizat de către Agenția de presă RADOR.

Radio Târgu-Mureş rămâne cel mai ascultat post de radio din acest oraş şi din zona rurală pe care o acoperă, prin frecvenţele de care dispune şi este, de asemenea, un actor important pe piaţa media din Transilvania, considerată cea mai dinamică din întreaga ţară. Radio Târgu Mureş emite într-un peisaj media în care concurenţ­a este foarte ridicată, fiindcă în zonă emit peste 60 de posturi radio publice sau comerciale, cu acoperire naţ­ională, regională, zonală sau locală) în contextul creşterii semnificative a publicului mediilor de informare alternative.

RADOR vă prezintă câteva repere din istoria acestui post teritorial al Radio România, care emite în special pentru locuitorii din judeţele Mureş, Braşov, Harghita, Covasna, şi, parţial, Sibiu, Alba, Bistriţa-Năsăud şi Cluj.

În perioada 1955-1957 era construit viitorul sediu al Radio Târgu-Mureş, prima clădire construită special pentru un studiou de radio teritorial din ţara noastră – pentru patru studiouri de emisie din care unul pentru concerte – , reuşindu-se un concept arhitectural unitar prin „legarea” cu vechea clădire – Casa Dandea, o clădire construită în stil neobrâncovenesc care a aparţinut fostului primar al oraşului Emil Dandea (1893-1969), care s-a aflat în fruntea urbei între anii 1922-1926 şi 1934-1937 – în care urmau să îşi desfăşoare activitatea o parte din serviciile postului.

La 2 martie 1958, la ora 17.00, în ziua alegerilor pentru marea Adunare Naţională şi Sfaturile Populare, îşi începe emisia postul regional Târgu-Mureş. Prima voce care a apărut pe post a fost Rodica Dorgo, care a spus „Aici Târgu-Mureş, pe 261 şi 330 metri lungimi de undă. Dragi ascultători, bună dimineaţa!”. La limba maghiară, prima emisiune realizată de Jakab Erno si Margareta a fost despre alegerile locale care aveau loc exact în acea zi, pe 2 martie.

Evoluţia duratei emisiunilor în limba maghiară: la început, în anul 1958, zilnic 60 de minute, în anul 1985 zilnic 180 de minute, din 1 februarie 1990 zilnic 4 ore, între anii 1990-96 zilnic 5 ore, duminică 7 ore, din anul 2001, împreună cu undele ultrascurte, zilnic 7 ore, duminică 8 ore.

Citește AICI întreaga poveste a postului de radio Radio România Târgu Mureș > https://www.rador.ro/2021/03/02/documentar-radio-romania-targu-mures-implineste-60-de-ani/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.