„De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?” – dezbatere la 44 de ani de la cutremurul din 1977
Articol de bucurestifm, 4 martie 2021, 21:24
Primarul General, Nicuşor Dan, a participat astăzi la dezbaterea „De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?”, eveniment organizat la Academia Română cu prilejul marcării a 44 de ani de la cutremurul din 1977.
În cadrul discuţiilor, Primarul General, Nicuşor Dan, a amintit faptul că Bucureştiul este capitala cea mai vulnerabilă din punct de vedere seismic din Uniunea Europeană și a prezentat principalele direcții de acțiune întreprinse de actuala administrație:
„Ani de zile autorităţile nu au conştientizat această problemă. A fost un impuls în anii 1998-2000, apoi a ajuns în plan secundar.
Pentru administraţia pe care o conduc acest domeniu reprezintă o prioritate şi de aceea am făcut o serie de schimbări la conducerea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).
Totodată, am identificat mai multe probleme la nivelul Primăriei Capitalei în acest domeniu pentru care deja am făcut un plan de soluții: Municipalitatea are nevoie de trei componente esenţiale pentru accelerarea programului de consolidări: în primul rând o cunoaştere exactă a situației– pentru aceasta este nevoie de o expertiză extinsă, clară a clădirilor din București, ne propunem anul acesta să expertizăm 500.000 mp de imobile, reclădirea încrederii proprietarilor astfel încât să putem da exemple concrete locuitorilor din clădirile cu risc seismic, să le arătăm că ne ţinem de cuvânt şi că pur şi simplu pot şti exact, de la început, cât vor costa şi cât vor dura lucrările, iar aceste termene să fie respectate cu stricteţe și nu în ultimul rând de fonduri: este nevoie de bani, subiect sensibil în această perioadă. Există deschidere la nivelul Guvernului, salutăm iniţiativa Ministerului Dezvoltării de a schimba cadrul legislativ astfel încât lucrările să se poată desfăşura mai rapid.
În varianta în lucru a PNRR-ului, mai multe clădiri municipale urmează să fie consolidate prin acest program şi acesta este un lucru foarte bun”.
Primarul General a mai completat: “ Vom sparge monopolul lucrărilor de renovare și consolidare creat de vechea administrație prin companiile municipale și ne vom deschide către piața privată a construcțiilor, pentru a accelera procesul de consolidare”.
Conform celei mai recente variante a listei
imobilelor expertizate din punct de vedere al riscului seismic, în București există 358 de imobile încadrate în clase de risc seismic, inclusiv Rs I.
Majoritatea acestor clădiri au regim de proprietate mixt – proprietate privată persoane fizice şi/sau juridice şi proprietate de stat – cu funcţiune locuinţe şi/sau locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie.
Perioada 2016-2020: sunt în curs de consolidare 23 de imobile, toate fiind în diverse stadii de execuţie. La cinci dintre acestea urmează recepţia la terminarea lucrărilor (RTL)
În prezent sunt puse în siguranţă în aşteptarea consolidării 37 de imobile. Toate aceste imobile au cotă parte în proprietatea PMB şi sunt administrate de AFI.