„Frustrările unei femei grase” sau o poveste care vă va da curaj!

Sursa foto: Cristina Toma

Dacă vreți să vă descrețiți frunțile, romanul „Frustrările unei femei grase”, scris de Sorin Oprea și apărut la editura Creator, este lectura potrivită pentru dumneavoastră indiferent de silueta pe care o aveți.

Personajul principal al poveștii este Adelina Sibian, născută în București, și care a fost de mică un copil cuminte și o elevă silitoare pe care orice profesor și-ar fi dorit-o în clasă.

Însă, din primul an de liceu a început să ia în greutate. Așa că acum, la 29 de ani, are un metru și șaptezeci și trei înălțime și 103 de kilograme.

Când era în liceu și facultate, pe cât de mult o apreciau profesorii, pe atât de mult avea de înfruntat răutățile colegelor. Însă anii trecuseră, iar acum Adelina era foarte bună în profesia ei. Părea că acele zile, când era ținta ironiilor colegelor, erau departe și nimeni nu o va mai supăra niciodată cu remarci răutăcioase privitoare la silueta ei rubicondă.

Însă se înșelase. Chiar la petrecerea de Crăciun dată de firma la care lucra, Adelina se vede ținta ironiilor răutăcioase, de data aceasta chiar din partea a doi colegi, cam amețiți de băutură, care o poftiseră la dans asemuind-o cu o balenă.

Ce-i drept ea nu dansa. Se străduia să pară că este mult mai interesată de telefonul ei mobil. Ce-i drept, nimeni nu o poftise la dans. Însă obrăznicia lui Alin și Radu, cei doi colegi, aproape că îi amintise de zilele în care colegele râdeau de ea.

Sigur, ceea ce s-a întâmplat nu a trecut neobservat, iar ziua următoare cei doi „glumeți” au fost chemați în biroul directorului unde se afla și Adelina.

Prima lor reacție a fost să o privească cu ostilitate gândindu-se că s-a dus să „dea raportul” despre cele întâmplate, dar se pare că altcineva spusese directorului.

Așa că cei doi își cer scuze spășiți și pleacă. Însă colega lor este oprită pentru o discuție mai lungă. De fapt, i se oferea un post mai important decât cel pe care îl ocupa acum.

Inițial dorește să refuze dar i se dă timp de gândire. Acceptând acel post avea să își supere o colegă ce îl viza de ceva timp. Avea să lucreze mai mult cu directorul, iar acest lucru nu îi surâdea. Acesta era un om riguros și sobru. Așa că i se dă timp de gândire.

Însă orice ar fi, nu poate ignora o realitate care pentru ea este dureroasă la propriu: glezenele și genunchii încep să o doară tot mai tare din cauza greutății.

Să nu vă gândiți la o carte tristă în care eroina principală își plânge de milă, chiar dacă romanul lui Sorin Oprea abordează, într-o manieră actuală, problema supraponderabilității cu care se confruntă multă lume în ziua de azi.

Odată cu dezvoltarea acțiunii, cartea se transformă în dorința tuturor cititoarelor indiferent de vârstă: ca visurile lor să devină realitate. Și celelalte personaje sunt fabuloase și te cuceresc imediat, iar încercările prin care trec dezvăluie complexitatea unei vieți în care realizarile, bucuriile, neîmplinirile și dramele personale se împletesc în destine comune.

În același timp cartea are și umor. Vor fi personaje care pe parcursul lecturii vă vor trezi sentimente foarte diferite, adică întâi o să le urâți pentru ca peste câteva pagini să le admirați.

Ce se va întâmpla cu Adelina Sibian până la urmă? Acest lucru veți afla singuri atunci când veți citi cartea a cărei concluzie este aceea că fiecare femeie e unică și indiferent de ceea ce se va întâmpla trebuie să meargă mai departe cu fruntea sus.

Se pot spune multe despre cartea lui Sorin Oprea, dar eu vă mai spun doar că nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.