Aplicații digitale pentru detecția fake news
Articol de Vicentiu Andrei, 17 martie 2021, 09:30 / actualizat: 17 martie 2021, 12:33
De data aceasta, vorbim despre o serie de aplicații digitale pe care le puteți folosi pentru a identifica știrile false.
Dezinformarea online se bazează, pentru viralizare, atât pe activitatea intenționată și neintenționată a utilizatorilor, cât și pe contribuția unor tehnologii de manipulare foto și video, boți și alte tehnici amplificare artificială a mesajului.
Suntem neajutorați în fața acestor tehnici specializate?
Nu!
Avem la dispoziție anumite instrumente digitale care să ne ajute.
Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne oferă câteva exemple:
Dacă sunteți utilizator al platformei Twitter, puteți folosi Botometer pentru a identifica activitatea boților.
Boții sunt programe automatizate care permit coordonarea de conturi social media și distribuirea de conținut fără implicare umană.
Botometer verifică activitatea contului de Twitter pe care îl indicați și vă afișează probabilitatea ca acel cont să fie, de fapt, un bot.
Dacă doriți să verificați credibilitatea anumitor site-uri de știri, puteți folosi aplicația NewsGuard, pe care o puteți utiliza gratuit în perioadă pandemiei de COVID-19.
NewsGuard conferă un scor de credibilitate pentru mai mult de 6000 de website-uri de știri, direct în browserul dumneavoastră.
În plus, primiți alerte în timp real pentru site-urile care dezinformează.
În România, un instrument relativ similar este extensia Rubrika.
Pentru a afla ce fotografii au fost manipulate, puteți să vă folosiți de instrumente precum SurfSafe, în timp ce extensia de browser InVID vă ajută, în plus, să verificați și clipurile video.
Trebuie să știți că inVID nu vă dă un verdict final, dar vă pune la dispoziție o serie de teste automate și informații care vă ajută să decideți dacă fotografia sau clipul video sunt suspecte.
În ceea ce privește deep fakes (clipuri video-uri falsificate integral prin inteligență artificială), Sensity vă oferă mai multe servicii pentru monitorizarea și identificarea lor.
O altă variantă este scanner-ul Deepware.
Pentru a folosi Deepware, intrați pe site și inserați link-ul sau încărcați clipul video pe care doriți să îl testați.
Tot Sensity vă pune la dispoziție un serviciu gratuit prin care să recunoașteți fotografiile false de profil (create prin inteligență artificială pentru a înfățișa oameni care nu există în realitate).
Conturile care folosesc fotografii false de profil sunt, de regulă, create pentru a induce în eroare și pentru a răspândi conținut înșelător.
Știm că este dificil să rețineți toate aceste servicii în memorie.
De aceea, această rubrică va apărea pe pagina de Facebook București FM și pe site-ul www.bucurestifm.ro, unde veți putea accesa direct link-urile către aplicațiile care vă interesează.
Până data viitoare, alegeți sursa sigură de informații, BucureștiFM!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile,
pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.
Flavia Durach este lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online.