VIDEO: Pandemia accentuează dependențele!

Generațiile de astăzi…

Cam asta auzim de multe ori la cei trecuți de prima tinerețe. Tinerii sunt asociați cu tot felul de adicții: beau, fumează, joacă jocuri de noroc. Într-un cuvânt o generație pierdută, fără niciun fel de viitor.

Medicul psihiatru Adrian Pătrățanu contrazice, însă, această idee.

„Este un mit. Depinde de mulți factori. Legat de jocurile de noroc, aici intervine problema banilor. Definiția dependenței…putem vorbi despre un obicei care produce o suferință, o disfuncție. Linia este foarte delicată. În manual este inclus doar jocul de noroc. Cele pe calculator…încă se studiază fenomenul. Depinde și dacă persoana le consideră sau nu probleme.”

Sunt însă adicții adevărate, iar linia dintre hobby și dependență este foarte subțire dar și foarte ușor de trecut. Ne dăm noi seama sau își dau alții.

„Din moment ce pacientul vine este clar că există o problemă. Acum că punem un diagnostic sau nu…Alte ori îngrijorarea vine din partea prietenilor, iar pacientul să nu fie conștient că are o problemă.”

Ceva vreme în urmă, ne vedeam, în liniște, de dependențele noastre și încercăm să le ținem în frâu. Dar…a venit pandemia și toate problemele par că s-au acutizat.

„Pandemia a venit cu tot felul de modificări care influențează dependențele. Pentru mulți, și fără probleme, a fost un factor bun…s-a lucrat de acasă, au stat mai mult cu familia…alții au suferit din cauza izolării; pentru cei care deja aveau o problemă în această zonă, a fost mai problematic. În cazul consumului de substanțe, faptul că nu am mai mers la serviciu, ne-a limitat la mai puțin; alții au crescut numărul țigărilor, de exemplu”.

În ultimii ani, telefonul mobil este cel mai bun prieten al nostru; merge cu noi peste tot: la serviciu, în autobuz, la plimbare și, ei bine, la baie. Și el ne poate da dependență.

„Trebuie să analizăm dacă ne produce un discomfort folosirea telefonului. Dar o dată ce conștientizăm acest lucru să lucrăm cu un psihoterapeut. Un medic va consilia. O să cerceteze dacă există și o altă problemă: depresia, anxietatea… apoi să intre ăntr-un proces de psihoterapie. Legat de scopul de a ajuta să reușesacă pică mai mult la psihoterapeuți, psihiatrul merge mai mult pe parte de diagnoză și medicație, să explic cât pot de bine că situația se poate rezolva.”

Lupta pentru a scapă de adicții este lungă și anevoioasă. Și, de multe ori, sunt căderi și reveniri. Asta nu trebuie să ne facă să renunțăm.

„În recidivă sunt rate destul de mari. De asta este foarte important să înțelegem că este un proces în dinamică. Recidiva o putem aștepta dar este un hop suplimentar, dar nu înseamnă că revenim la punctul zero. Bagajul cu care pacientul a venit la început nu dispare. În anumite condiții lucrurile se pot plia pe acele matrițe. Sunt cazuri în care medicamentele pot rezolva problema în timp scurt. Există și factori genetici dar există și factori psihologici, sociali…dar nu există o corelare. Însă medicina ne oferă tratamente și aici: analizele genetice.”

Jocurile de noroc par că sunt cea mai dură dependență. Se pierd case, averi și, din păcate, și vieți. Sunt și competiții, însă cu reguli și frâne. Este însă tot o adicție. Cum scăpăm?

„Medical este o adicție. Dar sunt și oameni care joacă sportiv. Nu e neapărat lăcomie, ci iluzia unui câștig ușor. Mulți rămân prinți în plasă după ce au câștigat o dată, de două ori. Dar câștigul este urmat de o pierdere, chiar și mai mare. Să avem o viață echilibrată. Iar când intervine performanța în cazul jocurilor de noroc de genul competiție, nu se prea poate. Și cine își asumă acest compromis? Viața cu un dependent este cam ca viața lui. Și trebuie să înțelegem că și familia are un rol în dependențele unora. Și aici se intervine la nivel înalt; familie, prieteni…”.

Despre dependențe și cum scăpăm de ele, am discutat astăzi, În Comunitate, cu medicul psihiatru Adrian Pătrățanu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.