Emilian Popovici: 9.000 de cazuri zilnice la sfârșitul lunii martie

Foto: Silviu Matei / Agerpres Foto

Epidemiologii avertizează că la finalul acestei luni, în ţara noastră, se vor înregistra zilnic circa 9.000 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV 2.

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, doctorul Emilian Popovici, susţine că dacă nu s-ar fi relaxat restricţiile, nu s-ar fi ajuns la o asemenea evoluţie îngrijorătoare. În cadrul unei dezbateri organizate de Academia de Ştiinţe Medicale, Emilian Popovici a vorbit despre cazurile de infectare cu noua tulpină britanică B -117, prezentând mai multe scenarii.

„După scenariul mediu în care B 117 ar fi reprezentat în ianuarie 1% din cazurile noi, noua variantă ar fi devenit dominantă în România în prima jumătate a lunii martie. Dacă măsurile nu s-ar fi relaxat atunci, numărul total de cazuri s-ar fi menţinut sub 3.000 pe zi, dintre care 2.100 cu B 117 în cel mai pesimist scenariu al frecvenţei de la acea dată. În cel mai rău caz, o frecvenţă ridicată B 117 în ianuarie cuplată cu relaxarea măsurilor fără restricţionări până la sfârşitul lunii martie ar fi putut duce în perioada 18-28 martie la peste 20.000 de cazuri. După cel mai probabil scenariu, în care ne aflăm acum practic, în care B 117 reprezintă în ianuarie doar 0,1% din cazurile raportate, noua variantă va deveni dominantă în România cu peste 50% pozitivi abia în luna aprilie. Dar chiar şi în acest scenariu cu măsurile de relaxare din ianuarie care s-au luat, numărul total de cazuri la sfârşitul lunii martie va fi de aproximativ 9.000 de cazuri zilnice.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.