Un milion de măşti ar putea fi colectate anul acesta în cadrul unui proiect de mediu

Foto: Orasul-Meu.com / Facebook

Un milion de măşti ar putea fi colectate anul acesta în cadrul unui proiect pilot de mediu lansat în luna martie de către organizaţia neguvernamentală „Oraşul Meu, Culorile Mele”, cu sprijinul Kaufland România.

După colectare, măştile vor fi valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului. Într-o primă fază, colectarea va fi disponibilă în cele 17 magazine Kaufland din Bucureşti.

Ce tipuri de deşeuri vor putea fi colectate?

În cadrul proiectului vor fi putea fi colectate patru tipuri de măşti:

  • măştile de plastic de unică folosinţă;
  • măştile FFP2, numite şi N95;
  • măştile FFP3;
  • măştile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical.

Nu vor putea fi colectate măşti din material textil, confecţionate acasă sau alte articole de protecţie, deşeuri periculoase (ascuţite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deşeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.

„Dincolo de problema majoră de mediu pe care o presupune poluarea cu plastic, e important să vorbim şi despre impactul pe care aceste măşti aruncate la întâmplare îl are asupra sănătăţii noastre şi a copiilor noştri. Aruncarea acestora în condiţii necontrolate presupune crearea unor potenţiale noi focare de infecţii pentru oameni, şi nu discutăm aici doar despre coronavirus, ci şi despre alte virusuri prezente în corpul uman. «Aruncă în siguranţă» este un proiect prin care ne putem asigura că aceste măşti sunt colectate şi eliminate corect din mediu, procesul având riscuri minime pentru cei implicaţi în proces, datorită măsurilor de siguranţă luate, prevenind astfel extinderea pandemiei”, explică dr. Mihail Pautov, medic şi ambasador al proiectului Aruncă în siguranţă.

În 2020, cantitatea de măşti de protecţie folosite în lume a crescut de 207 ori faţă de 2019

Peste 1,5 miliarde de măşti de unică folosinţă vor ajunge în oceanele lumii, este semnalul de alarmă tras de un grup de ecologişti din Hong Kong. Cum fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame, s-ar putea ajunge ca peste 6.800 de tone de plastic să ajungă în apele oceanelor.

Durata de viaţă a măştilor sanitare aruncate este de 450 de ani, fapt ce face ca ele să fie nişte adevărate bombe cu ceas ecologice, mai ales în condiţiile crizei climatice care afectează planeta de ceva vreme.

Asociaţia Oraşul Meu, Culorile Mele este un ONG românesc care şi-a luat angajamentul de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi a familiilor de toate tipurile, din România.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.