„Cei o sută de ani ai lui Lenni si Margot” – o carte despre prietenia găsită unde nu te gândești!

Sursa foto: Andra Radu

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această primăvară este „Cei o sută de ani ai lui Lenni și Margot” scrisă de Marianne Cronin și apărută în traducere românească la editura Litera.

Lenni are numai 17 ani și este internată la spital în salonul May a celor aflați în fază terminală. De fapt, Lenni nici nu vrea să se gândească la asta. Pentru ea terminal este acel loc din aeroport unde oamenii așteaptă cuminți și politicoși înainte de a se îndrepta spre avion.

Terminal înseamnă un loc cu familii dar și cu îndragostitți și prieteni care își iau rămas bun și își fac deja planuri pentru întâlnirea viitoare. Însă salonul May este departe de a fi un astfel de loc, dar Lenni, care nu are decât 17 ani, refuză să se gândească la adevărata destinație a acestui salon.

Îi este dor de viața ei dinainte de a se îmbolnăvi și simte nevoia să stea cu cineva de vorbă. Unii încearcă să o consoleze și să o încurajeze subtil sugerându-i că va merge la Dumnezeu, iar ea vrea să discute mai multe despre asta cu părintele Arthur de la capela spitalului. Însă întrebările ei îl pun pe preot în încurcătură deși este un om care a văzut multe situații disperate.

Tot la spital, Lenni o cunoaște pe Margot care are 83 de ani dar este mai plină de viață decât multe persoane pe care le văzuse Lenni, persoane mult mai tinere și care se bucurau de sănătate și prosperitate. De fapt, Margot nu este chiar tipul clasic de mămăiță, ci una mult mai rebelă decât i-ar fi permis vârsta în mod normal.

Amândouă urmează un curs de pictură organizat în spital chiar. Asistenta care răspundea de salonul lui Lenni dar și doctorii nu fuseseră mulțumiți de alegerea lui Lenni dar nu o puteau opri să urmeze acest curs.

Legătura dintre Lenni și Margot devine și mai puternică atunci când realizează că împreună au o sută de ani, iar acest lucru înseamnă că trebuie să sărbătorească.

Cum poți sărbători așa ceva într-un spital și, mai ales, într-un salon al celor aflați în „fază terminală”?

Însă un centenar trebuie sărbătorit si nu oricum! Așa că Lenni și Margot se hotărăsc să își picteze cele mai importante momente din viață. Vor așterne pe pânză povești despre maturizare și cum să-ți păstrezi spiritul tânăr, despre veselie și cum să accepți bunătatea celor din jur, despre pierderea iubirii și găsirea persoanei care este totul pentru tine.

Pe măsură de proiectul înaintează ele descoperă ceva. Ce anume vă las să aflați singuri, atunci când veți citi cartea pe care nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.