Nu strivim corola de minuni a naturii de lângă noi!

Ne sufocam in orase mici si inghesuite. Nu renuntam la masini iar vara cautam, cu disperare, umbra. Nu ne protejam natura dar am vrea-o langa noi. Langa Bucuresti avem o minune. Sau, cel putin asta crede printul Charles.

Parcul National Vacaresti, natura la usa noastra. Este primul parc natural, o arie protejata, la 5 km de centrul capitalei si cel mai mare spatiu verde din Bucuresti. A aparut langa noi insa a fost ignorat. „Studiile sunt de ani de zile insa documentatia a durat un an si un pic. Insa convingerea autoritatilor sa facem parcul a durat 5 ani de zile. O gramada de oameni au muncit la asta. Multe organizatii de la nivel mondial ne-au sarit in ajutor, sa convingem autoritatile sa infiintam parcul. A fost un pionierat si a fost normala reticenta. Insa le-am demonstrat ca suntem ultimii care nu au arii naturale protejate”, povesteste Florin Stoican, președintele Asociației Parcul Natural Vacaresti.

La Vacaresti, natura s-a incapatanat sa nu moara. A fost data la o parte si s-a intors strigand, parca, dupa ajutor. Acum, cei care au readus parcul la viata, au planuri mari cu el. Mai mult, Primaria Generala intinde mana si vrea sa ajute. „Este o imbinare de elemente naturale, cu valoare istorica, ce trebuie protejate. Se imbina conservarea cu interesele urbane de interactiune cu natura: de la sanatate pana la cultura. Este o minune desi omul s-a chinuit s-o alunge. Acum 30 de ani Vacarestiul a fost ras de pe fata pamantului. Toate pasarile, 175 de specii, si animalele s-au intors singure, datorita apei. Vrem sa deschidem ochii oamenilor sa primeasca inapoi natura. Primaria vrea sa ne ajute. Este un proiect de colaborare in acest sens, insa trebuie acordul Agentiei Ariilor Protejate. Parcul va fi amenajat dupa un plan de management, pentru urmatorii 10 ani. Vom face un concurs de proiecte de amenajare. Vrem sa ne axam si pe educatie: copiii sa faca lectii de cunoastre a naturii. Si apoi pe amenajarea infrastructurii pentru a oferi bucurestenilor o zona care poate fi vizitata. Am avut 10 mii de copiii care au trecut prin aceste programe educative”.

Vacarestiului nu i-a pasat de pandemie. Ba, poate ca natura a rasuflat mai usurata. Insa si-a primit musafirii pentru o gura de aer curat, fara masca. „Vacarestiul a fost frecventat pentru ca nu a intrat sub incidenta legii care a inchis parcurile. Natura si-a vazut de treaba. Noi trebuie sa intelegem ca acest pilon reprezinta baza dezvoltarii noastre. Sa realizam ce inseamna natura si cum ne raportam la ea. Si sa facem pasul de a nu mai vrea sa subjugam natura, nu suntem in opozitie cu ea. Inca mai sunt distrugeri in parc, mai sunt gunoaie…de asta e bine ca autoritatea locala vrea sa se implice”.

Natura ne-a primit inapoi dupa ce am distrus-o. Insa multi dintre noi continua sa o faca, lasand gunoiul in urma lor. Legi exista, poate uneori suprareglementate, dar aplicarea lor lasa de dorit. Iar umarul la treaba il putem pune si noi. „Impactul turistic este foarte bine controlat in astfel de arii. Insa legea nu se aplica iar oamenii nu au incredere in autoritati. Mai mult, oamenii trebuie responsabilizati. Si aici trebuie umblat la educatie apoi la corectie. Si primim ajutor. Avem o platforma, Ranger Urban, sunt deja 400 de voluntari, se poate inscrie oricine, ii invatam ce sa faca. La scara nationala vrem sa acoperim cel putin 10 mari orase din tara. Vrem sa facem o retea, sa lucram impreuna”.

„Profitati de aceasta minune… „, ne spune printul Charles! Si poate sa nu strivim corola de minuni a naturii de langa noi. Luptam pentru mediu si ariile protejate! Cum o facem, am aflat astazi, In Comunitate, de la Florin Stoican, președintele Asociației Parcul Natural Vacaresti.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.