Medicii de familie, în lupta cu pandemia

Pandemia de coronavirus ne-a adus poate mai aproape ca niciodata de medicii de familie. Ei au fost primii care au aflat daca am facut boala si, tot ei, sunt cei care ne tin sub observatie daca situatia nu devine grava. Cu ei am purtat lungi discutii la telefon si le-am povestit cele mai nastrusnice idei, generate de frica.

Situatia este, insa, critica, acum si in cabinetele lor. „Sunt foarte multe cazuri. Primim 5-6 cazuri noi pe zi. Din fericire, majoritatea cazurilor sunt usoare. Insa sunt si care trebuie trimisi la spital dar e foarte greu ca nu sunt locuri. Aici e marea problema. Exista si testarea rapida. Si multi prefera sa faca asta. Trebuie sa convingem sa se testeze. Tinerii refuza testarea si sa mearga la spital. La spital nu mergi sa ramai neaparat acolo, ci pentru evaluari. Sunt pasi care trebuie facuti sa nu ajungem la ATI”, spune Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Si dupa atat timp de la debutul pandemiei, am rams cu teama: am luat sau nu virusul. Medicul ne invata pasii dar, din pacate, nu ne poate lua teama. „Daca testul e pozitiv nu mai trebuie alte teste. Va fi raportat catre DSP iar medicul de familie ii spune sa ramana acasa 14 zile si il invata ce sa faca. Daca testul e negativ dar nu sunt simptome, nu inseamna ca boala nu exista. Testul trebuie facut la 2-3 zile. Pentru cazurile usoare trebuie tratate cu medicamente simptomatice. Antiviralele folosite acum nu sunt dedicate, ci se incearca oprirea evolutiei bolii. Cand nu sunt riscuri majore, trebuie tratat ca o raceala usoara, fara o schema complicata. Nu sunt multe medicamente pentru virusuri in lume. Singura noastra sansa este un sistem imunitar bun”.

Daca am avut nesansa sa facem boala, poate avem sansa sa nu ramanem cu sechele. Insa am fi printre putinii. In cele mai multe dintre cazuri, pacientii raman cu urme. „Sechele de toate felurile. Depinde de varsta si de bolile precedente. Am avut un singur deces dar ceilalti au trecut bine prin boala. Cel mai frecvent simptom este oboseala cronica; unii raman cu probleme respiratorii, cu tuse prelungita. Din fericire nu exista limita de fonduri pentru cei care au facut boala si fac analize de monitorizare”.

Acum, decidentii nostri ne anunta ca ne vom putea vaccna si in cabinetele medicilor de familie. Ba mai mult, destul de repede: de la sfarsitul lunii. Cei in halate albe sunt sceptici insa. Nu ca n-ar putea face fata provocarii, ci ca nu fac fata in lupta cu birocratia si legislatia greoaie si stufoasa. „DSP a cerut o lista cu cei care vor. Ca sa putem face vaccinare in cabinet trebuie modificat cadrul legislativ. Nu ne pute permite sa facem anagajari. Insa, in cazul vaccinarii covid, trebuie facuta raportare separata. Noi acum facem raport pentru copii. Trebuie facute contracte… medicii sunt sceptici tocmai din cauza birocratiei. Nu este imposibil de facut dar noi nu avem personal si vaccin suficient. Insa trebuie sa trecem la treimea care nu vrea sa se vaccineze si aici trebuie sa intervina statul sa comunice. Educatia nu s-a facut la modul concret, iar populatia a prins franturi si de aici frica”.

Macar un lucru s-a schimbat. Si asta ii ajuta pe medici. Dar si pe noi. „Lucruruile s-au simplifact in platforma. Daca stim sa facem un cont e usor. Cei care nu stiu, mai in varsta, pot fi ajutati. Acum ne facem cont, ne asezam la coada si apoi primim un sms. Dupa care avem la dispozitie 24 de ore sa facem programarea si sa ne alegem locul. Acel loc se pastreaza.”

Si tot la medicii de familie trebuie sa ajunga si copiii, la testare, cand se intorc la scoala. Medicul ia situatia in gluma. O gluma amara, care nu mai are niciun haz in toata aceasta situatie. „Noi aflam de la televizor ca vom face lucruri. Inainte de asta trebuie sa facem teste. Scolile functioneaza cu medic scolar, mai ales in orase. Patologia scolara nu e ceva de care scapam repede. Intr-o colectivitate pot aparea tot felul de boli. Ar trebui sa se insiste pe aceste probleme, nu sa aglomereze medicii de familie.”

Medicii de familie lupta si ei, cot la cot cu ceilalti, impotriva acestui virus. Poate o lupta mai sensibila: e mai multa poveste, apropiere si incredere. Despre aceasta lupta am vorbit astazi cu medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.