Căutăm ecoul propriilor convingeri și ne place să avem dreptate!
Articol de Vicentiu Andrei, 7 aprilie 2021, 19:45
De această dată, vă propunem o discuție despre o eroare cognitivă frecventă, care apare deoarece ne place să avem dreptate.
Sunt justificate sau nu protestele împotriva restricțiilor?
Ar trebui sau nu să facem educație sexuală în școli?
Este zahărul rău pentru sănătate?
Pentru a înțelege situația, Flavia Durach, lector universitar doctor în cadrul Facultătii de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne explică totul despre acest fenomen!
Uneori, răspunsul pe care îl oferim la asemenea întrebări depinde de biasul de confirmare.
El se manifestă atunci când dăm atenție sporită informațiilor, știrilor sau argumentelor care se aliniază cu opiniile, credințele și punctele noastre de vedere deja formate.
Cu alte cuvinte, selectăm doar faptele care ne convin și care susțin concluzia la care am ajuns deja în sinea noastră.
Chiar dacă avem impresia că opiniile noastre derivă în evaluarea logică și imparțială a faptelor, de multe ori suntem subiectivi în selectarea, interpretarea și reamintirea informațiilor.
Convingerile noastre nu sunt chiar atât de raționale pe cât avem impresia.
În practică, atunci când ne poziționăm într-o anumită tabără pe marginea unui subiect, vom tinde să căutăm știri, opinii, sau întâmplări care să justifice această poziționare.
De multe ori, doi oameni cu convingeri diferite vor folosi aceleași fapte sau evenimente, interpretate în baza viziunii personale, ca pentru a ajunge la concluzii opuse.
Biasul de confirmare nu are legătură cu nivelul de educație, ci cu modul în care funcționează mintea noastră.
Când ne aflăm sub influența acestei erori cognitive, devenim vulnerabili în fața dezinformării, prin acceptarea necritică a afirmațiilor care corespund propriilor convingeri.
Cercetările arată că biasul de confirmare joacă un rol important în viralizarea dezinformării.
În plus, când ne exprimăm pe rețelele sociale sub imperiul acestui bias, contribuim la un climat înșelător de comunicare, pentru că emitem argumentații părtinitoare.
Biasul de confirmare ne afectează viața deoarece ne împiedică să privim realitatea în mod obiectiv și să luăm cele mai bune decizii. Pentru a evita această capcană, putem lua câteva măsuri simple.
Ne putem uita la o anumită problemă din mai multe perspective, punându-ne în locul altor oameni, grupuri, curente de gândire.
Putem încerca să avem un dialog susținut cu cineva care nu este de acord cu noi, pentru a deveni mai permeabili la argumente care diferă de ale noastre.
Ne putem forța să adunăm cât mai multe informații, înainte să tragem concluzii și să identificăm prejudecățile pe care le avem despre o anumită problemă, deoarece ele ne fac să gândim subiectiv.
Cel mai greu de făcut, trebuie să ne călcăm pe orgoliu și să admitem când greșim.
Până data viitoare, alegeți sursa sigură de informații, BucureștiFM!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a
întâlnit cu fenomenul fake-news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceeea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 fm de la 09:15, 13:40 și 18:30!
Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.