Vaccinarea cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca va continua în România, fără restricții

Vaccinarea cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca va continua în România fără restricții, pentru toate categoriile de vârstă, a anunțat, joi, președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiță.

” Persoanele imunizate cu prima doză de AstraZeneca vor continua sa facă doza de rapel cu același vaccin. Persoanele care au avut evenimente trombotice după prima doza nu vor face rapel cu AstraZeneca. În urma analizelor, se va decide dacă se va continua cu alt vaccin”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat că raportul beneficiu-risc al vaccinului de la AstraZeneca rămâne pozitiv. De asemenea, este identificata o posibilă relație de cauzalitate cu formare de cheaguri de sânge cu caracteristici neobișnuite asociate cu nivelul scăzut de trombocite. „Au fost analizate până la data de 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel european și la nivel mondial, fiind înregistrate aproximativ 220 de cazuri de evenimente trombotice și aici ne referim la tromboza de sinus venos cerebral și tromboze sistem venos splahnic circulația abdominală, din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariție a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Gheorghiţă a afirmat că situația epidemiologică din România este ingrijorătoare, ca atare este foarte important sa se continue vaccinarea cu toate produsele.

„În România, situația e îngrijorătoare, cu peste 4.500 de cazuri de COVID-19 zilnic. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5% decedează. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat al populației să se vaccinze cât mai curând posibil. Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne poate aduce în fața unei forme severe de îmbolnăvire, mai mult ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pentru a stopa și diminua efectele nocive ale pandemiei., a mai precizat președintele CNCAV”.

In România au fost vaccinate împotriva COVID 2.180.807 de persoane, de la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020. Dintre acestea, 392.269 au fost vaccinate cu AstraZeneca.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunțat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.